Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: КСНС показа ясно статуквото срещу промяната. Управляващите браниха със зъби и нокти статуквото, ние предложихме промяната

Управляващите браниха със зъби и нокти статуквото, ние предложихме промяната
На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност не бе прието да има нов антикорупционен закон или да се направят поправки в настоящия. Управляващите смятат, че той е добър, работи и тепърва трябва да се направи анализ за въздействие. На второто ми предложение за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, премиерът арогантно ме препрати към Румъния, за да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там. По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на прокуратурата ми бе отговорено, че, налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, защото така или иначе имат много работа.
Предложеният от президента документ също бе отхвърлен от всички, с изключение на мен. В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем и държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „Апартаментгейт" - всичко това бе отхвърлено от управляващите. Бях свидетел на бранене на статуквото от управляващите със зъби и нокти - няма проблем, институциите работят, а отговорността е понесена с политическите оставки и управляващите имат воля да се борят с корупцията. Това е бранене на статуквото в кръгова отбрана. Оказа се, че медиите и тези, които изнасят информацията, са виновни, но не и политиците, които евентуално са се облагодетелствали от властта в лична полза. Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - нов закон, нови необременени лица, които да се борят с корупцията, промени в правомощията на различни органи, включително пълна сила на действие на европейската прокуратура в България. На КСНС за пореден път се видя разликата между статуквото и желанието за промяна. 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.