Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Главен комисар Христо Терзийски: Общата оценката на ръководството на МВР за работата на видинската дирекция е много добра

Резултатите на ОДМВР-Видин и оперативната обстановка в региона бяха обсъдени на годишния отчет-анализ на структурата, а в работното съвещание на полицията във Видин участваха директорът на ГД “Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, заместник директорът на ГД “Гранична полиция“ старши комисар Бисер Костадинов, областният управител на област Видин Албена Георгиева, председателите на Окръжен и Административен съд, прокурори от Окръжна и Районна прокуратура,  директорът на ТД “Национална сигурност“-Видин и ръководни служители от областната дирекция. „Запазва се тенденцията за добри резултати, както по отношение на регистрираната престъпност, така и по отношение на административно-наказателната дейност, извършвана от служителите на областната дирекция“, подчерта главен комисар Терзийски. Гостите поздравиха полицейските служители за постигнатото от тях през 2018 година и оцениха положително  взаимодействието между институциите в региона.
Старши комисар Петър Коцин - директор  на ОДМВР-Видин, представи отчет-анализа за 2018 година.  Той направи преглед на изпълнението на дейностите по приоритетите на вътрешното министерство, допринесли за подобряване работата на териториалната структура и постигнатите резултати, и очерта акцентите за текущата година. През 2018 година нивото на престъпност в област Видин бележи спад – при криминалната с 0,75 %, а при икономическата с 18,92 %. 1198 криминални престъпления са били регистрирани в региона през миналата година. Разкрити от тях са 756, а постигнатото е ниво на разкриваемост в размер на 63,11 %. Регистрираните икономически престъпления в област Видин през 2018 година са били 210, разкрити от тях са 139, а нивото на разкриваемост възлиза на 66,19 %.
С 24,61 % бележат намаление престъпленията против собствеността. Наблюдава се чувствителен спад на регистрираните домови кражби с 32,39%  и намаление при взломните с 20,35 %.  
Полицейските служители са разкрили 176 от регистрираните 386 престъпления против собствеността (при разкриваемост от 45,60 %). От регистрираните през годината криминални престъпления най-висок дял заемат кражбите, следват престъпленията по линия „Акцизи“, престъпленията в горското стопанство и престъпленията в транспорта. С най-нисък дял са престъпленията против личността, грабежите и противозаконните отнемания на моторни превозни средства.
През 2018 година  е извършено едно убийство, тежкото криминално престъпление е разкрито.
Въпреки високият дял, който заемат в структурата на криминалната престъпност, кражбите бележат намаление с  25,82 %, като домовите намаляват с 32,39 %, а взломните - с 20,35%. Кражбите от магазини бележат лек спад - с 2,44 %,  а  кражбите на части и вещи от МПС са намалени с 31,73%. 
Увеличение с 4,41% се отчита при посегателствата на селскостопанска продукция и домашни животни. 11 телефонни измами са станали в област Видин през 2018 година, броят им през 2017 г. е бил 15. 54 наркопрестъпления е разследвала полицията през миналата година. На територията на областта при проверки и специализирани полицейски операции са били иззети 283 484 къса цигари, 508 кг нарязан тютюн и 2578 литра алкохол без бандерол.
През отчетния период в ОДМВР-Видин са разследвани общо 1724 досъдебни производства, от които новообразуваните са 1366. От тях 1224 са разследвани по общия ред и 142 като бързи полицейски производства. 461 пътнотранспортни произшествия с 12 жертви и 81 ранени са регистрирани през 2018 година на територията на Видинска област, през 2017 година броят на катастрофите също е бил 461, но с 6 жертви и 76 ранени. През 2018 година несъобразената скорост е довела до 185 катастрофи с пет жертви и 25 ранени. Навлизане в насрещното движение е предизвикало 11 пътни произшествия с четирима загинали и осем ранени. Водачи, употребили алкохол, предизвикали 15 катастрофи с един загинал и двама ранени, а неправилното изпреварване е довело до 13 пътни произшествия с една жертва и петима ранени. Общо 21 287 нарушения са установили при проверки пътните полицаи през миналата година. От тях 8 182 са нарушенията на скоростните режими. 136 шофьори, употребили алкохол били засечени по пътищата в областта. Броят на неправоспособните водачи е бил 287. Санкционираните за неизползване на обезопасителен колан/каска са 1323. Пътните полицаи са съставили през годината общо 5506 акта и 15781 фиша.
Регионален говорител на МВР, ОДМВР-Видин 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.