Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: Кой и защо изпъди децата и младежите от Младежкия дом във Видин?

Задава ли си днес някой въпроса кой и защо изпъди децата и младежите от Младежкия дом във Видин? Пита ли се някой откога и защо тази сравнително нова и многофункционална сграда  в централната градска част отдавна заприлича на безстопанствена руина? И след като тази сграда все още се нарича Младежки дом и все още е публична общинска собственост, то какви младежки дейности и при какви условия се предлагат в нея? А имаше времена, през които в Младежкия дом десетки и стотици видински деца и младежи осмисляха свободното си време в различни школи, формации и клубове, а и се забавляваха в организираните тогава ежеседмични дискотеки. И Младежкият дом бе Младежки дом. Началото на края му обаче започна с една от първите приватизационни сделки с общинско имущество, случила се при мандата на първия ни демократично избран след промените кмет. Тогава обособена по любопитен начин част от Младежкия дом бе продадена на цената на панелна гарсониера, а новият собственик пък си направи вървежно питейно заведение. В което, понеже бе в Младежкия дом, ония смутни години бе застрелян младеж, а заради предозиране с екстази или транквиланти на две девойки им се случиха на дансинга доста сериозни случки. Минало незабравимо.
После общината абдикира от задължението си да поддържа институцията „Младежки дом“, както и от задължението си да се грижи за своята публична собственост, каквато продължава да е и до днес сградата, която продължаваме да наричаме Младежки дом. А как общината се грижи за видинските деца и младежи, личи от факта, че преди повече от 10 години реши да закрие и общинската структура „Обединен детски комплекс“. След което за осигуряване на условия за развитието на видинските деца и младежи четем само в кухите като Магурата общински и областни стратегии. Така например в приетата през 2017 година Областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Видин 2017-2019 г. пише следното: "Създаване на Общински младежки комплекси, в които да се предлагат различни дейности, както за развитие на талантите и способностите на децата, така и за личностно подкрепа за преодоляване на различен вид затруднения“. Какво е свършеното по тази стратегия, не е нужно да питаме, защото ясно се вижда. Но пък има надежда, защото тези дни от областната ни управа стартираха разработването на нова Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от област Видин за периода 2019-2021 г. Сериозно? Оауу! 
С нетърпение ще чакаме да да прочетем какво стретегическо бъдеще са предначертали за Младежкия дом на Видин, който в момента не съществува като институт, но като сграда все още е публична общинска собственост. В която при нечовешки условия репетират танцьорите и музикантите от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, има школа по китара, рок група и фолклорна група. Сградата и помещенията в нея отдавна плачат за основен ремонт, както и от съвременна отоплителна и климатична инсталация. Което поражда съвсем логичното питане – безопасни ли са за децата и младежите сегашните условия в Младежкия дом и как се произнася по този въпрос новата Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от област Видин за периода 2019-2021 година? Още нещо – как общината решава проблема с Младежкия дом, предоставяйки преди два месеца безвъзмезното управление на голяма част от помещенията му на Сдружение „Видински фонд читалища“? И друго – как това сдружение, което не разполага с никакви средства, ефестивно ще управлява тази публична общинска собственост и ще направи тези помещения използваеми, та да бъдат предлагани на видинските деца и младежи да прекарват смислено в тях свободното си време?
Е, не трудно да отгатнем какво бъдеще е предрекла общината на публичната си собственост Младежки дом и колко още години ще мизерстват в него обитателите му. По-важното е, че в него общината е приютила местната партийна структура на Атака, за да развива с младежки плам своята патриотична дейност, както и Сдружението на етническите румънци в България, щото румънците у Видин са безспорно по-нагъсто, отколкото в съседен Калафат.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.