Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Пети национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино се проведе в Белоградчик

Петият национален фестивал на фестивалите - "Суперприз Белоградчик” 2018 на алтернативното кино, организиран от НЧ "Развитие-1893" с подкрепата на Община Белоградчик и със съдействието на Федерация Алтернативно кино, се проведе на 26 и 27 октомври 2018 година  в салона на читалището в града под скалите. Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино, да очертае върховите достижения в национален мащаб и да съдейства при избирането на филми за българските национални програми и конкурси в чужбина. Представените филми са създадени в периода 2014-2018 година. Дванадесет киноклубове от страната, сред които и кино-видео клуб "Ведерник" към НЧ "Развитие-1893"- Белоградчик, се представиха с избрана филмова програма до 60 минути екранно време, а индивидуалните участници - до 30 минути.
На 27 октомври в 17 часа Валери Цветков - председател на местното читалище, се обърна с кратко встъпително слово към участниците във форума, преряза лентата и обяви филмовия фестивал за открит. Заместник кметът на общината Антон Трифонов приветства участниците и гостите на фестивала: "Нека вашите творби през двата фестивални дни се съизмерват с върховете на нашите скални величия, а за всички вас - почитателите на това водещо изкуство, пожелавам приятни и интересни часове с посланията на филмите. На всички гости пожелавам приятно пребиваване в нашия град, творческо зареждане и нови вдъхновяващи творби до следващия фестивал". За участниците и гостите на филмовия форум Школа по народни танци към Детски комплекс представи български народни хора.
След това започна излъчването на филмите от първия блок, който включваше творбите на кино-видео клуб "Ведерник" - "Сграда от бъдещето", "Прекършена обич", "Храмът", "Хаджи Мара" и "В парка".   
След прожекция и на филмите от петия конкурсен блок компетентното жури с председател Иван Павлов - председател на Съюза на българските филмови дейци, и членове - проф. Венелин Грамадски - член на УС на СБФД, и Валери Цветков - председател на НЧ "Развитие-1893", се оттегли на заседание за определяне на наградените от участвалите общо 52 творби, като заелите призови места получават плакет и грамота. В крайното класиране два от филмите на Кино-видео клуб "Ведерник" - "Прекършена обич" и "Храмът", заеха съответно І-во и ІІ-ро място.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.