Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Авторът на „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем“ – проф. Димитър Стоянов, в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/KHBVXqOfZpk е пълният видеозапис на интервюто с професор Димитър Стоянов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Събеседникът ни е роден в Монтана, но израства и живее във Видин до завършване на средното си образование във видинската гимназия „Димитър Благоев“. Висшата си диплома получава в Московския институт за инженери по транспорта със специалност „Дизелови локомотиви и локомотивно стопанство”, специализирал е многократно в университети в Германия, Англия, Италия и Русия. Той е действителен чуждестранен член на Руската академия по транспорта и е удостоен със званието Doctor Honoris Causa на Московския държавен университет по железопътен транспорт. Владее отлично руски, френски, немски, английски, италиански, испански и сръбски. Заемал редица административни и ръководни длъжности в институции на национално равнище. Има над 120 научни труда и публикации у нас и в Русия, Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Италия, Белгия, Гърция и Украйна. Участвал е в разработването на 14 изследователски проекта, финансирани от ЕС, като в 7 от тях е бил ръководител на екипа. Изпращан е с мисии като експерт на ООН в Конго, Египет и Либия.
Основният повод за гостуването му в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН обаче бе друг – излязлата му наскоро аналитична книга „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем“. В телевизионното студио професор Стоянов бе категоричен, че днешното общество все повече се изправя пред обективното предизвикателство да потърси и намери отговори на съдбоносните за собственото му бъдеще и развитие въпроси: Защо господстващият днес обществен строй, основан на неолиберален капитализъм и модерна демокрация, е с изчерпани възможности и подмяната му с по-прогресивна система е наложителна? По какви причини съчетанието на съвременния капитализъм с утвърдилата се на Запад политическа система оказват пагубно влияние на обществото? Трябва ли да се гледа на съвременното устройство на света като на природна даденост, или човечеството трябва да се стреми към неговото усъвършенстване? Има ли алтернативи на днешния модел и в каква посока следва да бъдат търсени? Има ли сред тях място социалистическата обществена формация?
За публично представеното във Видин аналитично изследване „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем“ професор Андрей Пантев пише следното в предговора на изданието: „В книгата се срещаме с тревожния ум на ерудиран и компетентен автор… Авторът е обичан преподавател и доказан учен-изследовател… Затова ви приканвам и умолявам да преодолеете разбираемия скептицизъм на предварителна досада спрямо подобни анализи. Защото тук случаят е съвсем друг. Книгата ни доближава до своеобразна политическа и философска поезия. Тя е резултат от съчетанието между това, което наричаме хладна равносметка и общозначими добродетели. Очаквам да научите от тази книга повече, отколкото сте знаели досега. Поне така е за мен“.
Какво обаче каза авторът на „Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем“ професор Димитър Стоянов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН, можете да откриете в пълния видеозапис на интервюто с него на линк https://youtu.be/KHBVXqOfZpk

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.