Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: Срещу автомобилния хаос в центъра на Видин трябва не синя, а червена зона!

Знае се, че при кметуването на Румен Видов през 2010 година възникна идеята за обособяването на синя зона в централната част на Видин, както и се знае, че тя бе въведена след около две години от тогавашния видински градоначалник Герго Гергов. Намеренията и на двамата бяха повече от добри – срещу левче на час за паркиран автомобил да изчезнат от центъра на Видин безразборно и нерегламентирано спрените по улици и тротоари всякакви коли. Днес, шест години по-късно, броят на колите не само не намаля, но и толкова драстично се увеличи, че те буквално превзеха всяко празно пространство в центъра на Видин. В същото време справката от общината сочи, че за миналата година приходите от таксите за паркиране (кеш и чрез SMS) са общо 37 082 лева. Колко е издръжката за заплати и режийни на работещите в Общинско предприятие „Пазари и паркинги" и на служителите от инспектората към общинската администрация, няма сега да питаме. Но пък те, шефът на общинската дирекция по сигурността и началникът му кмет дължат отговор на всички видинчани какъв е смисълът от мъртвородената синя зона; какво трябва да се направи, за да стане тя работеща; както и кой трябва да освободи централната част на Видин от автомобилната напаст.      
По този повод да припомним какво каза по въпроса кметът в края на май 2016 година , когато от трибуната на Общинския съвет рече следното по повод този дебатиран тогава проблем: „Две комисии работят по оптимизацията на движението, не е необходимо да се прави нов проект. Да, проблеми има. Намаляват териториите за паркиране, увеличават се автомобилите. Трябва да превърнем пътната инфраструктура в такова съответствие, че да бъде безопасна и удобна за жителите. Предстои ни много работа. В изготвянето на една такава организация за нас трябва да е много ясно има ли Синята зона като правила на движение, защото трябва да се съобразим с наличието или отпадането й. Правилата на Синята зона могат да се прилагат стриктно и по този начин тя да бъде работеща. Но този въпрос - дали да има или не Синя зона, решават общинските съветници".
Сега, почти две и половина години по-късно, се вижда и с просто око колко много работа са свършили обитателите на високата сграда на площада и началникът им. И да не се оправдава с общинските съветници, щото негово и на подчинените му задължение е не да увеличава автомобилния хаос по улиците на града, правейки ги без грам практичност и целесъобразност от двупосочни в еднопосочни, а да въведе строг ред за движение и паркиране на автомобили по централната (в т.ч. и пешеходната) част на Видин. И като за начало да забрани всякакво движение на мепесета в нея, а после да чертае нови транспортни схеми, защото ножът опря до кокал. Паралелно с това може учтиво да помоли катаджиите от пътна полиция да престанат да играят джобен тенис и да се почесват с палките по недостъпните си телесни части, а да санкционират нарушителите и да перфорират не само талони, но и, ако трябва, да прибират и кръщелни свидетелства. Щото, в противен случай, не ни се мисли колко ли ще е натоварен автомобилният трафик по плочите от лющен гранит на новия площад, ако догодина успеят да го довършат...

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.