Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

50-ата годишнина от побратимяването на Белоградчик и Княжевац бе отбелязана с прием в посолството на Сърбия у нас

Приемът на посланика на Република Сърбия в София Н.Пр. Владимир Чургус е поредната инициатива от множеството прояви и събития тази година, които се провеждат по повод 50- годишния юбилей от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между община Белоградчик, Република България, и община Княжевац, Република Сърбия. В събитието участваха посланиците на Словения, Хърватия, Босна, Македония и Черна гора. На поканата се отзоваха и посланиците в София на Бразилия и Южна Африка, Огнян Златев- ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, кметът и заместник кметът на община Белоградчик Борис Николов и Росен Младенов, заместник кметът на община Княжевац Радоица Вучич, заместник председател на ОбС - Игор Стеванович, началник кабинета на кмета на общината Бранислав Йосифович и Владан Радованович - координатор за трансгранично сътрудничество. Посланик Чургус приветства участниците в приема и изрази голямото си задоволство от установените прекрасни отношения, които ежегодно се задълбочават и обогатяват и си пожела тези процеси да продължават все така и занапред и след 50 години нашите потомци отново да се събират и празнуват. Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България говори за важнната роля която имат Западните балкани и, че без тях не може да се говори за сигурност в Европа.
Висока оценка за установените отлични добросъседски отношения десетилетия наред бе дадена от кмета Борис Николов. Той акцентира на редица инициативи, прояви и събития, които изпълват обществения живот на двете общини - съвместни проекти на местните власти, в областта на културата, спорта, туризъма и не на последно място изключително добрите взаимоотношения между турлашките дружества от двете страни на границата.
За постигнати резултати в съвместната дейност на общините и бъдещи планове за работа говориха и Бранислав Йосифович и Владан Радованович. И този път многократно се споменаваше името на прохода "Кадъ Боаз" и големите очаквания за построяването на нов граничен контролно - пропусквателен пункт.  
Участниците в "Срещата с приятели", както неофициално я назова Н.Пр. Владимир Чургус, имаха възможността да се насладят на популярни творби класическа музика в изпълнение на квартет на Белградския симфоничен оркестър и ревюто на студио за изворен фолклор, разгледаха етно изложба, дегустираха вина на местни изби. Всички гости получиха символични подаръци и рекламни материали на двете общини.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.