Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: Състоянието на видинските гробища – гавра с живи и умрели

По отношението към покойните се съди до каква степен е цивилизована една общност, гласи перифразата на една сентенция. Според която, ако наистина е вярна, ние, във Видин, би трябвало да сме в онзи еволюционен период, през който четирикраките ни предшественици са правели първите си опити да ходят изправени. Тъй че трагичното състояние и на трите видинските гробища е красноречив пример как видинската общност (ако може да се твърди за наличието на такава) не само почита покойните си близки, но и доколко самоуважава самата себе си. Знае се, че местната власт е отредила терени за три гробища във Видин – старото, по-новото до старото и най-новото, което го забутаха в блатата край околовръстния път. По някое време на демократичния ни преход нарекоха гробищата гробищни паркове, за да е по-благозвучно. И тъй като земята е общинска, местната управа започна да плаща на частни фирми да ги охранява от вандали. В резултат на което парите бяха така успешно „усвоени“, та от вече 6-7 години все още се водят съдебни дела, които имат за задачата да определят кой какво и колко е пил, както и кой защо с чии общински пари е платил сметката. Към момента процесите обаче са се самоурегулирали. От трите видински гробища печелят от траурните обреди: общинският обреден дом, частните траурни агенции и фирмите за погребални паметници. Да не забравим към тях да прибавим и съгражданите ни от квартал „Нов път“, които припечелват от почистване на гробове, продажба на неосветени от църквата свещи и от търговия с цветя, по-голяма част от които чевръсто са събрали от гробовете.
За трагичното състояние на старите и по-новите до тях гробища подсказва осеяният с дупки 150-метров път край тях, който води и до също така изровената площадка пред единствената ритуална сграда. И никой от т.нар. ни общност не посмя да попита нито този, нито който и да е от предишните кметове защо не асфалтира тази нищо и никаква пътна отсечка. Както и тази до най-новите гробища в крайградските блата, до които трудно се стига и с джипиес. Там, на всичкото отгоре, почти всяка пролет високите подпочвени води заливат наполовина стотиците надгробни паметници и тогава опечалените са принудени да погребват починалите си близки в пълни с вода гробове.
Състоянието на трите видински гробища отвътре е повече от апокалиптично. Гробовете и пътеките край тях са напълно превзети от избуяли триметрови храсталаци и надвишаващи човешки бой бурени. Няма да е обаче справедливо за това да виним само близките на покойниците, тъй като болшинството от по-младите им родственици бяха прокудени от мизерията да изкарват хляба си далеч от Видин и България, а останалите живи тук нито могат да заделят пари от оскъдните си доходи за поддържане на гробовете, нито имат сили сами да го правят. Общината обаче е собственик на въпросните три терена и чрез обредния си дом прибира доста пари за гробни места, а самата ни местна власт отдавна официално преименува гробищата в гробищни паркове. И тъй като по статут те са паркове, то е време от общината наистина да започнат да полагат необходимите грижи за тях като за паркове. Такива, каквито са в цивилизованите държави, в които в гробищните паркове са създадени всички условия за отдих и размисъл. Тогава трите видински гробища ще могат да се нарекат гробищни паркове, а не да са катакомби за напразно живели и отишли си от този свят човеци, каквито са сега. Колко малко усилия са нужни на видинската общност да направи така, че състоянието на трите видински гробища да престане да е гавра и с живи, и с умрели...

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.