Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: Кого удря предстоящото ново райониране на България?

Новото прекрояване на административната карта на България е неизбежно и сегашните 6 района за планиране неизбежно трябва да се окрупнят, защото голяма част вече не отговарят на европейските критерии. Според тях,  населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000 души, както и населението му да е над 3. Новото райниране пък трябва да е всила за следващия програмен период 2021-2027 година, за да могат да се усвояват евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на Европейския съюз. От регионалното ни министерство бързат с прекрояването на сегашната административна карта и до края на тази година трябва да излязат с конкретно предложение. Засега са предвидени три проектоварианта. Първият предвижда пет района: Югозападен - София-град, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен - Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен - Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. 
Вторият вариант е с четири района: Югозападен - Софийска област, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски район - Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски район - Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. 
В третият вариант са включени шест района: Западен район - Софийска област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северен централен - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Североизточен район - Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточен район - Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южен централен - Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.
Кого, всъщност, удря предстоящото ново райониране, е повече от риторичен въпрос, тъй като то най-вече се налага заради запустяващия ни Северозападен район. В него вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души, а Видинска област е най-малката с едва 86 927 души население към 31 декември миналата година. С уточнението, че през последните години по ведоми и неведоми пътища от регионът ни годишно изчезват над 2500 души. В не по-цветущо състояние и сегашния Северен централен район, където населението му е около тази граница и демографските тенденции са подобни на нашите.
От регионалното министерство упорито твърдят, че новото райониране на страната няма да е съпътствано и с административното ? прекрояване. Тоест – намаляване броя на 28-те области и 265-те общини. Трябва да се отнесем с разбиране към управниците ни – нагодина има избори за европарламент и за местна власт, а една такава драстична реформа, колкото ? да е належаща, със сигурност ще направи мнозинството на ГЕРБ малцинство. Но пък, ако продължават да се снишават и да си заравят главите в пясъка, съвсем скоро в нашия китен Видински край вождовете ще станат повече от индианците. Няма как да е иначе, след като при около 85 хиляди жители имаме цели 11 общини, от които Бойница е с 996 души, Макреш с 1310, Чупрене – 1784, Грамада е с 1820 и т.н. И това  по официални статистически данни от преди година... Сами си отговорете с какъв административен капацитет разполагат въпросните общини, начело на които са кмет, негов заместник, директори на дирекции, експерти, служители, кметове на населени места, кметски наместници... А за да си изясним картината за областта, въпросните управници с антуражите им трябва да умножим по 11, а към тях задължително трябва да прибавим и над 150-те общински съветници, които също са на бюджетни заплати.
В заключение ще припомним, че през далечната и следвоенна 1946 година населението на Видинска област е наброявало 194 007 души. Именно благодарение на мъдрите управленски решения на местна и централна власт оттогава до днес от нашия край са изчезнали близо 110 хиляди души – с 24 хиляди повече, отколкото са живеещите тук сега. Така че камбаната на новото райониране и на неизбежно предстоящото ново административно деление отдавна е ударила за северозападната ни територия. Която и без хора да остане, все ще се намери кой да я управлява...

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.