Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: За БиблиоПощата или как децата на Видин показаха на възрастните отношението си към града

Истински оазис сътвориха видински деца в пространството около сградата на БиблиоПощата (старата Турска поща) по инициативата „The Spot/_Място – Доброволчество с въздействие” на Сдружение „BG Бъди активен“ и със съдействието на Видинската регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Така те не само обогатиха този терен в сърцето на Градската градина, но и показаха на възрастните (най-вече – на управниците) как трябва да изглеждат зелените зони за отдих в хилядолетния ни град. Показаха и друго – как с много ентусиазъм и малко пари могат да се случват добрите неща, а не как общината плаща на частна фирма милион и кусур лева за  поддържане на парковете и градините и срещу тези пари не се върши работа и за пукната пара. 
Подробности за реализираната вече инициатива ни съобщава директорката на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова: „Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ кандидатства с проект за пространството около БиблиоПощата, помогнаха ни младежите от Сдружение „Активно общество“, Младежка банка-Видин, Младежки съвет по наркотични вещества, заедно с тях направихме и клип, който се изискваше, защо точно това място искаме да облагородим. След като „Турската поща“ ни беше предоставена за използване и стопанисване и стана Център за култура, изкуство и наука „БиблиоПоща“, пространството около нея става все по-посещаемо. Наш дълг е да направим така, че там отново да стане привлекателна и оживена част от парка на Видин, а децата с ентусиазъм се включиха с идеи и вложиха доста труд при облагородяването на тази част от градския парк“.
При направеното обществено допитване са получени над 600 идеи какво трябва да се направи на това пространство и най-удачните вече са факт - дървени постаменти, върху които ще бъде представена кратка информация за културно-исторически обекти в област Видин: крепост „Калето“ в Белоградчик; крепостта „Кастра Мартис“ в Кула; античния град Рациария; Алботинския скален манастир; Раковишкия манастир; пещера Магура; пещера Венеца; замъка „Баба Вида“ и крепостна система „Калето“; религиозната архитектура на Видин; Кръстатата казарма и Музей „Конака“. Изградена е и дървената сцена с по-разчупен и интересен дизайн, с какъвто се отличават и пейките за отдих, облагородени са цветните и тревни площи, а на красивите дървета са поставени листовки с информация за отделните видове. 
Случилото се около БиблиоПощата не е край, а началото на следващи трансформации на този толкова привлекателен кът за отдих на малки и възрастни. „Идеята ни е хората да вложат собствен труд, както вложиха идеите си и участвайки в създаването на това пространство, нашите съграждани, и най-вече младежите и децата, да имат самочувствието, че са дали своя принос за една по-красива градска среда във Видин“. И с основание. Дано само съграденото от видинските деца бъде опазено от по-възрастните. А и управниците ни е редно да минат оттам, за да видят как с малко пари и много ентусиазъм могат да се направят значими неща, а после и мисли някакви могат да им минат през мъдрите глави.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.