Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: За първия родилен дом във Видин или как потъпкахме дарителската воля

По-мъдрите от нас твърдят, че знанието откъде сме тръгнали и по какви пътища сме преминали, до голяма степен предопределя в каква посока вървим и закъде сме се запътили. По който повод се връщаме 72 години назад в историята, когато през 1946 година във Видин се открива първият родилен дом „Нора Челеби Пизанти“. В архивните документи пише: „Родилен дом „Н. Пизанти“ във Видин е открит през септ. 1946 г. в семейната къща на дарителя. Първата родилка е Стойка Габровска, 34-годишна, която ражда момиче, кръстено на дъщерята на дарителя Нора. Родилният дом обслужва всички родилки от града и околията. През 1946 г. новооткритото здравно заведение разполага с 25 легла, през 1951 г. те достигат до 30.
Доверието на обикновените жени води до увеличаването на броя на бъдещите майки и ако през 1946 г. в дома раждат 53 родилки, през 1947 г. – 238, през 1948 г. – 303, през 1949 г. – 567, през 1950 г. – 613. В дома родилките получават професионална консултация, акушерска и медицинска помощ, независимо от тяхната националност и религия. Това поощрява родилките от града и околностите ДА раждат в дома „Н. Пизанти“ при асистирането на лекар и акушерки, а не в домашни условия. Майките и децата също получават необходимата здравна помощ“. И пише още: „Няколко поколения видинчани са родени в тази къща, с което мнозина се гордеят. Когато къщата става тясна за нуждите на родилен дом на разрастващия се град, тя е превърната в детска консултация. Стотици бебета и малки деца преминават през стаите, за да бъдат прегледани от лекари“. Така е до демократичната вече 1990 година, когато сградата е предоставена от тогавашния кмет Тошо Йорданов на СДС за политическа централа, а после на първия се появява днешната пицария „Вивалди“... 
Въпросната сграда е била собственост на видинския фабрикант Челеби Пизанти, който я дарява на Видинска община в памет на починалата си при раждане дъщеря Нора. Условията на дарителя са следните: „...Зданието ДА служи за родилен дом, където бедните родилки ДА се приемат безплатно и ДА носи за вечни времена името „Общински родилен дом „Нора Челеби Пизанти“. За обзавеждане и издръжка дарителят определя приходите от наемите на магазините „България“, книжарницата „Заря Балева“, както и наемите от зданието, наето от Агрономството, които възлизат на над 200 хил. лв., заедно със сумата от 100 хил. лв. от еднократния данък, платен от Ч. Пизанти като лице от еврейски произход. На 10 юли 1945 г. Общинският съвет приема дарението и го прави публично достояние по най-тържествен начин пред видинското гражданство и чрез пресата. В памет на дъщеря си Нора през 1937 г. Ч. Пизанти дарява и 200 дка земя, която със собствени средства превръща в парк, носещ името „Нора“, за отдих и радост на видинското гражданство. В парка Ч. Пизанти издига бюст на покойната си дъщеря Нора“. Припомняме само, че на терена на парк „Нора Пизанти“ някога се провеждаше видинския панаир, а пак в зората на нашенското разбиране за демокрация бяха безогледно изсечени огромните тополи и други дървета и така този видински оазис бе превърнат в пустош .
И днес на фасадата на тази знакова видинска къща, построена в европейски стил в началото на миналия век, все още стои изящният бронзов барелеф с образа на Нора Челеби Пизанти, макар да е скрит зад избуялите клони на кестеновите дървета. Бурените на сегашното ни безхаберие отдавна превзеха и парк „Нора Пизанти“, а гузните ни съвести услужливо ни помагат да забравим как управници от всички партийни цветове потъпка волята на един от изявените видински дарители. И кой да ни подсети, че тези, които не знаят откъде са тръгнали и накъде вървят, нямат никакъв шанс да стигнат до желаното място.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.