Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: За уникалния видински Колодрум или как при нас зачитат паметниците на културата, спорта и градските оазиси за отдих

За видинския колодрум днес може да се говори само в минало време. А дали то ще продължи да е несвършено или ще стане свършено, следващите години със сигурност ще се разбере. Изграден от камък на площ от 12 дка като укрепление (табия) с капия през 1838 по времето на тогавашния видински управител Хюсеин паша, Табията с капия (наричана от някои Видболската капия) наподобява архитектурно бастионите на Крепостта „Баба Вида“ и построена в края на земния отбранителен вал на река Дунав. В средата на миналия век съоръжението е обявено за паметник на културата и между каменните му стени е изграден вторият тогава в страната открит колодрум, а в средата му имаше волейболни и баскетболни игрища с червена настилка. Десетилетия там се провеждаха градски, окръжни, зонални и републикански колоездачни състезания; правеха се гонки с пистови и кросови мотоциклети;  на терена имаше добре поддържани волейболни и баскетболни игрища, на които мереха сили отбори от Видин и съседните окръзи; съществуваше и база на Морския клуб, чийто понтони бяха закотвени долу до речния бряг. Всяко състезание бе аплодирано от многолюдна публика, за която тогавашните стопани на Колодрума бяха осигурили добре и постоянно поддържани пейки, а през останалото време десетки поколения видинчани спортуваха и водеха на разходка децата си там. Имаше и просторна закрита зала за боулинг със заведение за спортуващи и публика, мощни прожектори на огромни пилони осветяваха целия комплекс в тъмната част на денонощието… Това беше някога, а настоящето на уникалния видински Колодрум, вграден в част от многовековната  укрепителна система на Видин, е видно от снимките. Видно е също и как управленското безхаберие превърна в руини този уникален не само във Видин, но и в страната спортен комплекс.
Предишните петима демократични видински кметове я свършиха като кучето на нивата, а сегашният им правоприемник продължи със същия ентусиазъм великите им дела. Поради което вътре тревата прораства и на пропуканата писта по виражите, а отвън 200-годишните каменни зидове са обрасли в храсти, част от които са на път да се превърнат в истински дървета. Дали пък някой от властниците ни не е решил да аранжира Колодрума по подобие на легендарните висящи градини на Семирамида? А дано, ама поне сега от високата сграда на „Бдинци“ да пратят някого да бурените не само вътре в Колодрума, а и около него. И да окастрят храсталака по каменния зид и край него. Нали все пак именно там е главният вход на Видин и именно покрай тази истинска джунгла преминават идващите у старопрестолния ни град гости. И от това, което най-напред виждат, си правят изводите как при нас се зачитат и грижат за паметниците на културата, спорта и градските оазиси за отдих.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.