Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

За шест месеца НАП-Видин събра почти 3 милиона лева просрочени задължения за данъци и осигурителни вноски

За първите шест месеца на годината по сметките на НАП-Видин постъпиха 2 911 750 лева просрочени задължения за данъци и осигуровки след предприемане на действия от публичен изпълнител, съобщиха от видинския офис на приходната агенция. Оттам допълват, че преди да пристъпят към принудително събиране публичните изпълнители проведоха 57 срещи и почти 600 телефонни разговори с граждани и фирми от Видинска област, които имат финансови затруднения и не могат да платят в срок своите задължения към държавата. Длъжниците, чийто банкови сметки вече се запорирани, при определени условия получаваха разрешение за неотложно плащане. Това е законово регламентиран механизъм, чрез който фирмите получават разрешение да използват част от постъпващите по запорираните им сметки, суми за осъществяване на стопанска дейност, а останалата част се използва за погасяване на публичните им задължения. През 2018 година в НАП-Видин са издадени 12 разрешения за неотложни плащания на длъжници, в резултат на които в бюджета са постъпили 170 хиляди лева.
С цел да се защитят интересите на държавата, освен запори на банкови сметки, публичните изпълнители могат да налагат и други обезпечителни мерки. От началото на година в НАП-Видин са наложени 20 възбрани на недвижими имоти и 25 запора на движими вещи (МПС, земеделска техника и машини). В случаите когато не се погасяват просрочените задължения, като крайна мярка се пристъпва към продажба на запорираните активи. За шестте месеца на 2018 година в НАП-Видин са проведени 11 търга за продажба на имущество на длъжници, вследствие на които в хазната са постъпили 122 хиляди лева.

НАП съветва гражданите и фирмите с временни затруднения при плащане на публичните си задължения да потърсят контакт с публичните изпълнители на агенцията, за да бъде намерен приемлив и за двете страни начин за тяхното погасяване. „Всеки клиент може да провери чрез електронните услуги, предоставяни от агенцията, състоянието на своята данъчна сметка и своевременно да предприеме действия за погасяване на публичните си задължения. Справката за задължения може да се получи както с електронен подпис, така и с ПИК код на НАП“, заявяват от видинския офис на приходната агенция.  

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.