Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Отзвук от Международния събор на прохода „Кадъ Боаз“

За осемнадесета поредна година жителите на Северозападна България и Югоизточна Сърбия си дадоха среща на прохода "Кадъ Боаз" - най-големия трансграничен събор на Балканите. По традиция събитието започна с изпълнението на химните на двете държави и празничен водосвет, отслужен от Видинския митрополит Даниил в съслужение с представители на духовенството от двете страни. Гости на Събора бяха Видинският владика, Алексей Новосьолов - съветник в посолството на Русия в България, Николай Колев - Генерално консулство на България в Ниш, Детелин Димитров - съветник в посолството на България в Белград, академик Пламен Карталов - директор на Софийска опера и балет, Димитър Чапанов - директор Дирекция в Агенцията по горите, Сашко Каменов - директор на РДГ-Берковица, Илиян Илиев - директор на ДГС-Белоградчик, Михаил Миков - дългогодишен радетел за българо-сръбското приятелство и сътрудничество и изграждането на ГКПП на прохода "Кадъ Боаз", научни работници и студенти от Московски държавен университет "М. Ломоносов".
Кметът на община Белоградчик Борис Николов и кметът на община Княжевац Милан Джокич, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството, който датира от далечната 1925 година. Освен за ролята и значението на Събора за разширяване и утвърждаване на изключително сърдечните добросъседски отношения, ръководителите на двете общини акцентираха и на 50-годишния юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничесткво между  общините. Това бе и поводът кметовете на побратимените общини да връчат почетни грамоти на техни представители, дали съществен принос в тази насока. До края на годината ще бъдат проведени още редица културни, спортни и туристически прояви и инициативи, посветени на юбилея.
За неангажирания посетител на Събора, интересът тези дни бе основно в сферата на социалните контакти, народното веселие, търговски интереси и в областта на културата. И трите дни теренът, където се провежда събитието, бе осеян с множество павилиони и сергии. Сърбите купуваха предимно стоки за бита, захарни изделия, подаръци за най-малките и др., а от българска страна интересът беше основно към вкусотиите на сръбската скара и изявите на народните оркестри.
Организаторите на празника предложиха подходяща културна програма на своите гости. От сцената звучаха песните на фолклорните групи като бе представен изворен и обработен  фолклор, както и изпълнения на танцови състави от двете страни. Кулминацията на програмата настъпи с появата на гайдарската формация "Орфикус", която представи 90-минутна програма, съставена от музика и песни от Родопския край.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.