Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Назаем от Видин Вест: Градски център за близо 19 милиона или когато на думи Видин се превръща в Лас Вегас!

Днес правят първата копка за основната реконструкция на видинския площад и на пешеходната зона в центъра на града. Където в следващите месеци ще заровят близо 13 милиона лева. Които, както се досещате, ще платим ние. Въпреки че никой не ни попита дали искаме нов площад, нито дали именно за него трябва да платим толкова много пари. Както, между впрочем, не ни попитаха и в края през 80-те години на миналия век, когато ни направиха сегашния. Но го платихме, както, бъдете сигурни, ще платим и новия. Някога, обаче, бе тоталитаризъм, а сега е демокрация. Посочете ни тогава какви са разликите в нашия конкретен случай...
Преди около три години общината ни плати по проект някъде към 6 милиона лева за реконструкция на градската градина от Пазар капия до Стамбол капия. Следващите дни ще ви разкажем и покажем какво насътвориха с тези пари, защото към днешна дата никой не пита за какво бяха дадени, какво с тях бе направено и как. А масрафът, дето за благозвучие му викат проект, бе платен, както би трябвало отдавна да знаете, с левчета от нашите джобове. Ако пък съберем двете суми, ще получим около 19 милиона лева, хвърлени за благоустрояване на централната градска част. А за по-крайните видински квартали като „Химик“, „Вида“, „Бонония“, „Гео Милев“, „Крум Бъчваров“, „Акджамия“, „Кумбаир“, „Нов път“, „Строител“ и прочие – йок! За съставните на община Видин села – подобна радост. До пълната централизация – в страната към София, Пловдив, Варна и Бургас, а във Видин и Видинско – 300 метра в радиус с център паметника на площада. 
Днес направиха първата копка за ремонта на площада. От което действие възникват няколко съществени въпроси: 1. Каква ще е съдбата на десетките хиляди мраморни плочи или ще заминат тихомълком към нечии вили и имения? 2. Пак ли по новата настилка за 13 милиона лева ще преминават всякакви коли и камиони в т.ч. и инкасо автомобилите на десетките частни банки, наредили се в центъра на Видин? 3. Пак ли и на новия площад ще пилят гуми състезателите от авторалитата? 4. И на новата настилка ли ще паркират бусовете на продавачите от търговските изложения в бившия партиен дом? 4. Пак ли там тирове ще монтират и демонтират железните скелета на предизборните кампании на партиите? И т.н., и т.н.... И ако пак ще е така, то колко ли време ще издържи новата настилка за 13 милиона лева от нашите пари?
Има, разбира се, и оптимистичен вариант след днешната първа копка на видинския площад – да не се окраде изкъртеният мрамор, да бъде направен ремонтът като хората и в името на хората, да бъде наистина пешеходна зона и центърът на града ни да стане по-красив. А след това да отпускат поне по 13 милиона на година за благоустройството на споменатите по-горе квартали и населени места. Вие харесвате ли квартала или населеното място, в което живеете? Как искате да изглежда мястото, където живеете? Споделете и ни пишете на posoki-severozapad@abv.bg, защото северозападните ни проблеми и посоки са общи.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.