Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

На Петровден в Белоградчик отбелязаха празника на града и отпразнуваха традиционния си панаир

Със сигурност и тази година Празникът на Белоградчик и Традиционния белоградчишки панаир,  датиращ от 1906 година, наситени с много културни прояви, са донесли на белоградчичани и гостите на града много радост, веселие, емоция и позитивни вълнения. Общинското ръководство се съобрази с желанието на преобладаващата част от населението на града панаирът  да се провежда на централния площад, като по този начин се дава възможност за посещението му от повече хора. Това отбеляза в своето слово и кметът Борис Николов в деня на неговото откриване. Честта първи да открият културната програма тази година се падна на Мъжки камерен хор "Белоградчик" към НЧ "Развитие- 1893", а датата съвпадна с навършване на 3 години от тяхното създаване. Програмата продължи с изпълнението на Състав за руски и цигански песни и романси "Берьозка" при НЧ "Димитър Вълнев - 1903"-Расово и солисти на Гвардейски духов оркестър с вокален изпълнител Ана-Мария, която създаде много настроение с изпълнението на хороводни народни песни от различни фолклорни области на страната.
Гости за Празника на града "Петровден" бяха народният представител от ПГ "БСП за България" Цветан Топчиев, Видинският владика Даниил и духовници от Видинска епархия, проф. Димитър Синьовски и Мишел Николич- зам кмет на община Княжевац и Владан Радованович -координатор за трансгранично сътрудничество в побратимената община. След официалните слова, бяха прочетени и Поздравителни адреси от името на Президента на Р. България и Министър-председателя Румен Радев и Бойко Борисов. Кметът Борис Николов връчи почетни грамоти за постигнати високи резултати на представители в областта на бизнеса, образованието и културата.
По-късно вечерта бе подписан и Протокол за провеждането на Международния събор на прохода "Кадъ Боаз", който тази година ще се състои от 20 до 22 юли и ще премине под знака на 50-годишния юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество между общините Белоградчик и Княжевац.
Празникът бе удостоен с подобаваща културна програма от танцови формации към Детски комплекс Белоградчик и концертите на Цветелина и "Вени и Сашо" - Монтана, които създадоха истинска празнична атмосфера с много хора и песни.
Наситен с много културни прояви бе и съботния ден, в рамките на който от 10 до 16,30 часа се състоя Фолклорния фестивал "От Тимок до Искър" с рекорден брой участници за последните години. Вечерната програма започна с песните на Вокално-инструментална група "Чаровни години", заели второто място в наскоро проведения Национален фестивал на старата градска песен "Красив роман е любовта" в Созопол. Възхитително бе представянето на Танцов ансамбъл "Северняци" и вокална група към Обединен детски комплекс "Ние врабчетата" - Монтана, които представиха 75-минутна програма от народни танци и песни. Популярни народни хороводни песни представи Веселка Стамболиева, а  всички любители на балканските песни и ритми имаха възможността и удоволствието да видят концерта на Бобан Здравкович.
В последния от панаирните дни бе представен Духовият оркустър в Белоградчик към НЧ "Развитие-1893", който следващата година ще чества своя 40-годишен юбилей, а неговият диригент Ангел Джунински ще отбележи 50-годишен юбилей, откакто се занимава с музикална дейност.
Тези дни се проведоха и някой съпътстващи инициативи - Литературно четене, организирано от Литературен клуб към НЧ "Развитие-1893", съвместно с дружеството на писателите-Видин и също Традиционен шахматен турнир в Хотелски комплекс "Скалите", организиран от Шахматен клуб "Найден Войнов"-Видин. Богатата и разнообразна културна програма в дните на панаира със сигурност е удовлетворила вкусовете и на най-капризните посетители.
Пресслужба на община Белоградчик
 

 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.