Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

7 489 000 лева поиска видинският кмет от натрупания в държавния бюджет излишък

На дадената само преди час пресконференция кметът на община Видин – Румен Видов, заяви пред представителите на медиите, че в края на миналия месец е изпратил официално писмо до финансовото министерство с искане на общината да бъдат отпуснати близо 7,5 милиона лева от излишъка в държавния бюджет. „Тези средства са жизнено необходими на общината за покриване на натрупани неразплатени разходи през 2007 година, за инвестиции в градската инфраструктура и за обновяване на занемарените от години спортни имоти във Видин”, заяви видинският градоначалник. Той определи така трите основни потребности от средства на местната власт: „На нас са ни необходими 973 000 лева, с които да покрием направените през 2007 г. и неразплатени до днес разходи за гориво за отопление на общинските учебни заведения. Тази неразплатена сума в момента тежи със страшна сила върху делегираните бюджети на учебните заведения, тежи и върху общинския бюджет. В искането си до Министерството до финансите сме заложили и 5 514 000 лева за капиталови разходи по подобряване на градската инфраструктура. По-важните обекти са – за основен ремонт на ул. „Елин Пелин”, за канализация на ул. „Цар Михаил Шишман”, за основен ремонт (отопление, вентилация и климатизация) на Спортната зала, за довършване на жилищната сграда на ул. „Искър”, за реконструкция и укрепване на Гребната база, за отопление и вентилация на Драматичния театър и др.”. „Само 100 000 лева сме си позволили да поискаме за изграждане на съвременна компютърна мрежа в общината, която е изключително важна за по-качественото административно обслужване на видинските граждани”, каза още Румен Видов. Той изрази надеждата, че в по-голямата си част искането ще бъде удовлетворено от финансовото министерство.

Втората тема на кметския брифинг бе свързана със сериозната ерозия на дунавския бряг във видинския му участък. Кметът заяви, че той е поставил проблема пред участниците на провелата се наскоро международна среща в Русе, в която са участвали както кметове и областни управители на крайдунавските райони от България и Румъния, така и представители на холандското министерство на регионалното развитие. Румен Видов е убеден, че проблемът е заинтригувал участниците в семинара и очаква още тази есен да започнат предпроектните проучвания с участието на експерти от Холандия, след което да се премине и към изготвяне на проект за цялостното решаване на сериозния проблем. А че той наистина е сериозен, личи от геоложките проучвания, чиито заключения са, че за последните две десетилетия Дунава е превзел над 30 метра от бреговата ивица във видинския участък на реката.

Около 100 000 лева до момента са инвестирани за подобряване състоянието на четири спортни съоръжения във Видин – Спортната зала, закритата лекоатлетическа писта, Гребната база и стадион „Георги Бенковски”. Част от средствата са заделени от общинския бюджет, а останалата сума е набарана от продажби на вторични суровини, съобщи кметът Видов. Той уточни, че усилията са били насочени към подобряване на битовите условия в спортните обекти и че това е първата стъпка към цялостното им обновяване до есента на следващата година.       

 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.