Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков” участваха в две мащабни европейски събития в Страсбург

Ученици от видинската Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ участваха в две мащабни европейски събития в Страсбург като делегати на Третата европейска младежка среща, която събра в сърцето на Европа повече от 8000 млади хора. Те показаха, че са сред най-добрите и по време на дебатите в ЕП със свои връстници в рамките на програмата „Еврошкола”. Те заедно търсеха отговори на актуалните въпроси за дигиталната революция, за справедливото разпределяне на средства и ресурси, за тероризма и бежанската вълна, за защитата на околната среда. Всички получиха сертификати за своето успешно превъплъщение в европейски депутати. На младежкия форум България беше представена 14 групи студенти и млади хора в неправителствени организации и младежки партийни структури. Единствените ученици бяха децата от ГПЧЕ „Йордан Радичков”. Те се включиха активно в разнообразните над  400 събития, които обхванаха в пълнота проблемите на Европа и на днешната цивилизация въобще.
За два дни Страсбург беше разтърсен от енергията, оптимизма, настроението и идеите на над 8000 младежи от цяла Европа по време на Европейската младежка среща
Икономически растеж и преодоляване на младежката безработица - това бе един от проблемите, поставени от младите хора в дебат с европейските лидери. Ето какво каза при откриването на срещата в ЕП неговият председател Антонио Таяни: „Европа не е само пари, тя е и ценности и точно тях трябва да познават младите хора, за да направят по-добрия избор за бъдещето“.
Една от новите възможности за изява на младите хора е създадената интернет-платформа, където всеки на възраст до 30 години може да регистрира събитие, свързано с европейските избори догодина. Децата от Видин бяха специално приети от първия заместник председател на ЕП Марийд Макгуинс, на която те подариха картина с белоградчишките скали, нарисувана с послание от единадесетокласничката Кристин Валентинова.Марийд Макгуинс, първи заместник председател на ЕП: „Вярвам, че младите българи, които срещнах тази сутрин ще бъдат насърчени да гласуват за европейски парламент, където и да са в Европа. Но мислете за кого и за какво бъдеще ще гласувате!“.
В деня, когато учениците от езиковата гимназия се превърнаха в евродепутати, те дадоха всичко от себе си и представиха Видин и България достойно
Стилиян Стефанов, ХІІ клас: „Ние сме едни от най-древните европейци, които са съумели да съхранят своята идентичност повече от хилядолетие, въпреки превартностите на историята. Българите имат ценен принос и в европейската културна съкровищница... Ние идваме от старопрестолния Видин и сме горди възпитаници на ГПЧЕ „Йордан Радичков”.
Над 700  учениците от 23 държави избраха петима от тях да презентират темите в голямата зала на ЕП. Сред докладчиците беше Лорина Пенчева, която блестящо защити своята теза за хуманно отношение към имигрантите и получи най-висок положителен вот при гласуването
Лорина Пенчева: „Първо, искаме да прокараме политиката на "отворена крепост". Трябва да можем да разграничаваме ползотворните мигранти от неползотворните. Ползотворните мигранти имат документи, имат желание да работят, уважават и да се интегрират в местния живот. Това са хората, които нашата група ще приеме зад граница и на които ще предостави всички нужни удобства за добър старт на нов живот. Вярваме, че ще можем да приемем и помогнем мигрантите като спонсорираме вече съществуващи организации, които решават подобни проблеми. Чрез подпомагане на тези организации, ние помагаме на мигрантите да научат местния език, култура, начин на живот, както и да уважават нацията и хората“.
Срещите, дебатите, запознанствата ще останат завинаги в съзнанието на децата и ще отворят нови врати за мечтите им
Мая Иванова, Х клас: „Днес се срещнах със страшно много хора, много култури и ми направи впечатление, че европейската младеж е много позитивна за нашето бъдеще, много мотивирана. По-голяма част от тях вече знаят какво точно ги очаква. Хубаво впечатление ми направи, че те разпознаха българската шевица на нашите униформи. Попитаха ме дали съм от България, попитаха за София. Също така хубаво впечатление ми направиха белгийците, които искаха да ги науча на български думи. Научих ги на „Благодаря!”, „Здравейте”, „Довиждане”.
Ванина Владова, ХІ клас: „Темата беше много интересна – опасно и безопасно – стваше дума за тероризма, за интернет сигурността и това, което ме зарадва е искрата, с която младежите дебатираха. Те показаха, че това е един проблем, който тях ги интересува и те търсят решение и те търсят отговори не само от други младежи, но и от самия ЕС. И това ме остави с една позитивна емоция, с вяра в бъдещето, че тези проблеми имат решения“.
Алекс Славчев, Х клас: „Всичко вътре се случи много динамично, за около половин час ние обходихме доста теми: от дигиталната революция до избори и образование... Тези възможности наистина ти отварят очите, наистина разширяват твоя светоглед и наистина те карат да се чувстваш един европеец....“.
И всичко това нямаше да бъде възможно без работата на учителката по история Валентина Александрова и ръководения от нея „Евроклуб”, нито без подкрепата в лицето на директора на гимназията Любомир Георгиев, както и тежката организационна подготовка от учителката по английски език Наталия Василева
Валентина Александрова, учителка по история: „Много, много вълнуващо представяне на нашите деца, защото няма по-голяма награда от това видиш деца, които на европейско ниво доказват, че са сред най-добрите. Пожелавам им ето това европейско бъдеще. Аз мисля, че днешния ден и вчерашният са изключително силно мотивиращи за тези деца – какво могат, докъде могат да стигнат и къде виждат най-добре себе си. За тях няма граници, защото чуждите езици и знанието ги прави едни от най-богатите в Европа".
Любомир Георгиев, директор на ГПЧЕ „Йордан Радичков”:Просто нашите деца се вписаха прекрасно в младежката асамблея, бих я нарекъл. Нещо, което ме кара да бъда обнадежден, че има бъдеще за Европа, а има и бъдеще за България. Нашите деца, наистина са невероятни и очаквам много от тях в бъдеще.
Наталия Василева, учителка по английски език: „Това, което научих за тях е, че те са много по-отворени от това, което ние виждаме всеки ден, по-открити към Европа, желаещи да общуват... Дори някои от тях биха могли да намерят бъдещето си тук, в тази сграда“.
Ето така едно пътешествие от брага на Дунав до сърцето на Елзас във Франция – това е достолепният Страсбург - променя съдбите. Това са хората, които ще търсят баланса за бъдещето на Европа и ще поставят проблемите на нашия регион пред европейските институции. Това са децата на Видин и ние трябва просто да ги подкрепяме!
Лидия КАМЕНОВА (репортаж на БНТ) 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.