Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

38-ото издание на „Поетическа обсерватория“ се проведе в Белоградчик

В Белоградчик се проведе  38-мата "Поетическа обсерватория", организирана от община Белоградчик, дружеството на писателите във Видин и Народно читалище "Развитие-1893". Културната проява е единствена по рода си в страната и един от най-големите поетични празници у нас. Кметът на общината Борис Николов приветства участниците в поетичната проява и отдаде дължимото за прекрасната инициатива на доцент Емил Павлов, който вече не е сред нас, благодари на организаторите и гостите затова, че толкова години наред си дават среща тук на Астрономическата обсерватория. Ненчо Славчев, водещ на събитието, обяви поетите и творците в тазгодишното издание на "Поетическа обсерватория" и представи Димитър Христов - поет, драматург и преводач, член на Съюза на българските писатели, който изнесе авторски рецитал. В Деня на Ботев и загиналите герои за свободата и независимостта на България, прозвуча и стихотворението "Часовникът на Ботев", завършващо с четиристишието:
"Със всяко поколение
часовникът на Ботев,
задъхан от проблеми,
не спира да работи!".
Стихотворението е поместено в поетичната книга на Димитър Христов "Песни - тъги и наздравици". Освен прекрасна поезия, от високата сцена на Астрономическата обсерватория прозвучаха и не по-малко красиви песни по текст, музика в изпълнение на автора и акомпанимент на китара. Поетът с китара сподели много добри думи за поетичната проява, която вече се превръща в международна и на която след дванадесет години той отново е гост. 
Тази година по-забележимо бе и участието на поетите от Сърбия. Свои стихове рецитираха Обрен Ристич от побратимената община Княжевац, също и Божица Николич и Горан Вучкович от Неготин. Свои стихове прочетоха поетите и творците Емил Дичев от Кула, Дияна Сиракова, Колетка Павлова, Катерина Ненчева, Десислава Вълова, Албена Стефанова и членове на Литературен клуб към Народно читалище "Развитие- 1893"-Белоградчик".
Изключително приятно впечатление със своето присъствие направиха учениците от СУ "Христо. Ботев" - Карина Бисерова, Алис Тодорова, Анита Георгиева, Силвия Дафинина, Лена Иванова и Мартин Мартинов, което е заявен интерес към литературата и художественото слово и с които трябва да се работи занапред. В края на събитието поетът Ненчо Славчев пожела на всички здраве, творчески успехи и до нови срещи.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.