Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Белоградчик отбеляза 168-та годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 лето

В църквата „Свети Вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик бе отслужена заупокойна панихида от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение със архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия свещеноиконом Рафаил и духовници от Видинска епархия  в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през 1850 година. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя. Гости на тържественото честване бяха Георги Първанов - президент на Република България два последователни мандата от 2002 до 2012 година, Владимир Казанчев и Алексей Новосьолов - съветници в Посолството на Руската Федерация, професор доктор Веселин Борисов - почетен гражданин на Белоградчик, и Владан Радованович - координатор за трансгранично сътрудничество между общините Княжевац и Белоградчик. Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнала паметник се състоя тържествен митинг - заря.
Встъпително слово произнесе кметът на общината Борис Николов, който проследи историческия ход на събитията от онези години и добави: "Тук сме да отдадем почит и своя горещ поклон на нашите предци, които още преди 168 години са ни дали пример за това как се бранят земите, семействата и свободата". В пространната си реч президентът Първанов говори и за направените отстъпки от Високата порта, въпреки неуспеха на въстанието. На селяните е раздадена земя чрез облигации, които трябвало да бъдат погасени за 50 години. Гарантирано е общинското самоуправление. Продължава да бъде обсъждан въпросът за даване административна автономия на Северозападните български земи. Смятя се, че тези резултати са несъмнен успех и етап в развитието на българската национална революция.
"Тук сме се събрали да почетем паметта на нашите синове и дъщери на многострадалния ни народ от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, дали живота си за свобода и правдини. Тяхната саможертва е пример за нашия живот и добруване днес", заяви в словото си Видинският митрополит.
Тържеството завърши със заря в памет на героичните предшественици, дръзнали да  воюват за свобода и права. Венци и цветя пред паметника на въстаниците бяха поднесени от Посолството на Русия, областен управител на област Видин, община Белоградчик, от побратимената сръбска община Княжевац, учебните заведения в града, Общински комитет "Васил Левски", клуб "Млади възрожденци" и много деца.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.