Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

НВП Видински митрополит Даниил освети новопостроен храм в село Жеглица

Днес в Жеглица Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил тържествено освети храма, който носи името на Светите равноапостоли Константин и Елена и отслужи първата Света литургия. Досега в селото не е имало църква, затова денят се превърна в празник за неговите жители. Храмът е строен почти 5 години със средства от лични дарения. Сред поканените на тържеството бяха кметът на община Видин Огнян Ценков и председателят на Общинския съвет Генади Велков, който е един от дарителите. Ценков се обърна с приветствие към присъстващите на събитието. „Пожелавам на всички жители на селото да бъдат здрави, да са трудолюбиви, сплотени, да работят за благополучието на своето селище и да създават нови блага. Нека празникът ви донесе много настроение. Съхранявайте изконните български традиции и обичаи, бъдете все така единни и в добрите, и в трудните житейски моменти. Нека сърцата ви са изпълнени с вяра и надежда”, каза кметът. Той връчи на Видинския митрополит Даниил икона на Света Богородица, подарък за храма.
Празникът продължи на площада, където бе раздаден курбан за здраве и благополучие. Местните хора не скриваха радостта си от това, че вече имат място, където да отправят своите молитви.
„Първата копка на храма е направена на 17 август 2011 година и е построен с помощта на Дирекцията по вероизповедания, от където са отпуснати общо 20 000 лева за период от четири години, 13 500 лева пък са събрани от дарения. Имената на най-големите дарители ще бъдат изписани на мраморна плоча. Иконите, които са поставени в параклиса, са изработени в Украйна, дарени от лекар от Варна, който е с жеглишки корени. Двама братя дариха два красиви свещника, излети в Пловдив, там е направена и камбаната на параклиса“, сподели Илия Начев (член на църковното настоятелство на храма), като допълни, че дървеният иконостас е изработен от майстор в Боровица.
 

 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.