Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Социологическо проучване вещае разбиване на партийния модел в община Макреш, хората там предпочитат независим кандидат за кмет

Дни преди извънредните частични избори за кмет на община Макреш, социологическо проучване отчита много голяма вероятност за разбиване на партийния модел на предстоящия месетен вот в неделя на 20 май. Социологическа анкета е проведена на 15 и16 май в шест населени места от община Макреш - Макреш, Киреево, Подгоре, Шишманово, Раковица и Толовица. Изпълнител на проучването е Институт за модерна политика, а възложител – „Видин вест“. В доклада за социологическото проучване анкетьорите са написали: „Общественото мнение за предизборната кампания до момента е с положителен отенък. 42,86%  от запитаните я определят като положителна. Избирателите, които определят кампанията като негативна, са неочаквано малко, на фона на характерния песимизъм, който се усеща в избирателите винаги преди избори. Заслуга за това положително отношение имат и част от кандидатите, които излизат със сериозни политически платформи.  На тези частични месни избори има нови участници, които внасят необходимата свежест и експертност, която е нужна за развитието на един сериозен обществен и политически дебат, който да води до конкретни решения за хората и тяхната община“.
Основният извод от социологическото проучване сред населението на община Макреш е следният: „Гражданите на  община Макреш показват индикации, че ще изненадат  политическите формации със своя вот. Близо 1/3 споделят, че биха дали своя демократичен вот за нов участник на политическата сцена в общината. Издигнатият от инициативен комитет Цветомир Николов води към момента в симпатиите на жителите на общината. Една от основните причини, поради която е възможна такава изненада на частичните месни избори идва от факта, че Николов е млад и необвързан с политически окраски кандидат. Той е изключително непознат за политическия живот в общинския център, но в случая това носи само положителни активи за неговия амбициозен проект. Прави впечатление, че неговите срещи в населените места се превръщат в необходимия структурен  диалог между граждани и институции. Приятно впечатление прави и политически коректния му език до момента. Той не влиза в дебати с които да злепостави опонента си, а се опитва да изведе своите положителни качества на преден план“.
Анкетираните показват следното отношение към останалите трима кандидати: „Следващите кандидати събират по малко политическа енергия до момента. Спроред данните, жителите на община Макреш биха отредили  второ място на друг независим кандидат - Веселин Велков. Той също като по-младия си опонет генерира обществена енергия с това, че не е обвързан с конкретна политическа партия.  Има определена въпросителна дали кандидатът на БСП – Митко Левчев, и на ГЕРБ - Николай Ненчев, ще успеят да се преборят за общественото одобрение. До момента те по скоро не могат да излязат от  образа на своите политически парадигми“.
Кандидатите за кмет на община Макреш за предстоящите в неделя избори са четирима – от листата на ГЕРБ е настоящият кмет на Раковица Николай Ненчев, БСП подкрепя досегашния заместник кмет на общината Митко Левчев, от инициативен комитет е издигнат бившият полицай Веселин Велков, а другият независим кандидат е активният общественик и учител Цветомир Николов (на снимката).
 

 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.