Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Областният управител Албена Георгиева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посетиха учебни заведения в област Видин

Областният управител на Видин Албена Георгиева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, народният представител Владимир Тошев и началникът на РУО-Видин Веселка Асенова посетиха учебни заведения в област Видин. Целта на вчерашната визита бе министърът на образованието и науката да се запознае на място с условията в учебните заведения, с работата на педагогическите колективи и взаимодействието им с останалите институции. Видинска област е най-благоприятно засегната от промените във финансирането на образователната система в предучилищното и училищното образование. Това каза при посещението си във Видин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това стана възможно, след като разпределението на средствата за образователните институции зависят вече не само от броя на учениците, а и от броя на паралелките. Регионална диференциация на финансирането е въведена в по-малките училища, детски градини и отдалечени райони заради по-трудното привличане в тези общини на педагогически специалисти, каза Вълчев. „Близо 330 милиона лева са планирани през следващата година за увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти в образователната системата, като се обсъжда проект на колективен трудов договор със социалните партньори“, заяви Вълчев. Предвижданията са началната заплата на педагогически специалист да бъде увеличена на над 900 лева, като в момента тя е 760 лева, допълни още той. Областният управител Албена Георгиева отбеляза, че образованието е ключов приоритет за правителството, залегнал в управленската програма, която успешно се изпълнява. Усилията на всички институции са съсредоточени към повишаване качеството на образованието. Георгиева благодари на министър Вълчев за ангажираността му към област Видин като подчерта, че доброто взаимодействие между държавната и местна власт е от изключителна важност.
По-рано през деня министърът на образованието и науката посети СУ „Васил Левски“ в град Кула. Красимир Вълчев се срещна с педагогическия колектив на училището и кмета на общината д-р Владимир Владимиров, които го запознаха с историята на образователната институция и нейните дейности. В Бойница министърът посети ОУ „Васил Левски“, където разговаря с кмета на общината Анета Генчева, както и с колектива на училището. Министърът прояви специален интерес и към заниманията по интереси в двете училища, както и към взаимодействието им с другите институции. Учителите отбелязаха, че си съдействат много добре със съответните общински администрации и няма необхванати в образователната система деца. Те подчертаха, че успяват и по отношение на включването на децата в детска градина.
В град Видин министърът на образованието и науката проведе разговори с кмета на община Видин инж.Огнян Ценков, с екипа на Регионално управление на образованието в областния град и посети СУ „Цар Симеон Велики“, където се проведе и работна среща с директори на детски градини и училища от област Видин, както и с представители на синдикални организации. Отдалечени и малки училища от област Видин ще получат допълнителни средства за работа с уязвими групи и за финансиране на дейността на екипите за обхват на децата и учениците в образователната система. Това каза министър Вълчев на работния форум. „Много е важно да обхванем децата в детска градина“, посочи Красимир Вълчев. Той акцентира и върху това, че в този процес от голямо значение е работата на училищата с родителите и останалите институции.
По думите на министъра, едно от очакванията към системата на образованието е да подготви кадри за бизнеса. Затова професионалното образование е приоритет и е изготвен списък на професии с очакван недостиг на кадри, по които ще е възможно да се образуват маломерни паралелки. Той посочи, че Министерството на образованието и науката продължава да работи за намаляване на административната тежест на учителите и очаква техните предложения. Механизмът за привличане и обхват на децата показа, че когато институции и родители работят заедно се постигат резултати, заяви министърът. По време на срещите с представители на местната власт бяха коментирани възможностите за подобряване на материалната база в училищата и детските градини.
Пресцентър на Областна администрация-Видин 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.