Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Независимият кандидат за кмет на община Макреш Цветомир Николов: Общината ни може да просперира, ако започне пълноценно да използва природните и историческите си дадености

„Кандидатирам се за кмет на община Макреш, защото вярвам, че има как да бъдат задържани младите хора и да се създаде среда, която да привлече част от заминалите да се завърнат по родните места. Защото вярвам, че всеки един жител ще спечели от една просперираща община, а община Макреш може да бъде просперираща“, категоричен е пред 44 ПАРАЛЕЛ независимият кандидат за кмет на община Макреш Цветомир Николов. И го е записал точно и ясно в предизборната си програма: „Необходимо е ресурсите, с които общината разполага – гори, земи, язовири и общински сгради, да се използват така, че да носят полза за всички жители на общината, а не само за малцина избраници. Община Макреш разполага с над 20 000 декара общински гори. Начинът този ресурс да носи по-големи приходи е чрез създаване на Общинско горско стопанство. То ще включва разсадник, в който ще се отглеждат дръвчета, с които да се залесява в общинската гора. Освен това, общинското предприятие ще се занимава и с дърводобив, като се прави само санитарна сеч. В резултат на тази сеч жителите на Общината ще получават дърва за огрев на много ниски цени. Безплатно ще бъде подсигурено отоплението на общински служби, пенсионерски клубове, образователните институции, читалища и други обществени сгради. Новоназначените в това предприятие служители ще имат и задачата да опазват наличния горски фонд“.
Цветомир Николов има и идея как да се разширят ползите от общинския горски фонд: „На база на създаденото общинско горско стопанство ще се създаде и общинско предприятие за производство на пелети за отопление. Дървесните пелети са вид твърдо гориво във формата на малки цилиндрични гранули, произведени от дървесни отпадъци, които ние ще получаваме от дейността на Общинското горско стопанство. Факт е, че пелетите стават все по-търсена стока, тъй като са екологичен и ефективен начин за отопление и продажбата им ще донесе значителни приходи за Общината. Чрез създаването на общински предприятия ще се обособят нови работни места и възможности за заетост на жителите на общината. Ще бъдат формирани  приходи, с които ще се финансират важни за хората социални услуги и ще се предприемат мерки за благоустрояване на населените места“.
Освен ползването на общинския горски фонд, Цветомир Николов има и следните идеи как да се стопанисват общинските земи: „Община Макреш разполага с десетки хиляди декара общински земи. Една част от тях са необработваеми. Идеята е на тези земи да се отглеждат многогодишни култури, за които има търсене – например билки, които след това да се продадат на преработвателни предприятия. В рамките на това общинско предприятие ще функционира и пункт за предаване на билки. Много хора в общината разчитат именно на събирането на билки, за да повишат своите доходи. Събират се шипки, къпини, жълт кантарион, бял равнец и др., но хората ги продават на дребно на прекупвачи на цени много по-ниски от реалните. Със създаването на такъв пункт ще се гарантира изкупуването на всички събрани билки при това на по-високи цени“.
Цветомир Николов предлага следните стъпки за използване историческите и природните дадености на община Макреш: „ Друг основен приоритет, изпълнението на който гарантира просперитета на Общината, е развитието на туризма. Ние разполагаме с един уникален ресурс, който вече десетилетия остава неизползван - Рабишкото езеро. Това е най-старото и най-голямо тектонско езеро в България и за него в цялата страна се носят легенди. Днес в близост до единия бряг на езерото е изградена леглова база, има различни атракциони. Това не е нашият бряг. Туристите не посещават  нашата община. Какво трябва да се направи? Можем да се поучим от добрия пример и да предприемем активни мерки за разработването на ресурса, с който разполагаме. Нашето Рабишко езеро предлага идеални условия за сърф и плуване. Може да се превърне в привлекателен обект за лов на водни птици и за риболов. Възможностите за риболовен туризъм могат да се развият допълнително чрез зарибяване на общинските язовири. За да се случи това, обаче, Общината трябва да поеме инициативата и да привлече инвеститори, да се положат усилия и районът да се превърне в притегателно място за отдих и за развлечение за жителите и гостите на Макреш. Такава активна позиция Общината трябва да заеме и по отношение възможностите за развитие на религиозния туризъм. Преди години до манастира „Св. Троица” действаше почивна станция, която днес пустее. С механизмите на публично-частните партньорства и обединявайки усилия с Видинска света митрополия Общината може и трябва да промени това. Друг изключително ценен ресурс на нашата община е минало ни, с което се гордеем. Могат да бъдат разработени различни туристически преходи с историческа насоченост, като например по следите на римските калета; по стъпките на въстаниците от 1850 г.; по стъпките на капитан Киреев; по стъпките на партизаните от нашия край. Ще работя и за създаването на музей, отрязващ нашата най-нова история в периода след 1945 година. Такъв музей, в съчетанието с паметниците, с които разполагаме, би предизвикал широк интерес. Видим е ефектът от съществуващите няколко екопътеки в нашата община. Но те съвсем не са достатъчни. Нужно е да работим упорито, да открием това,  което ни прави уникални и да го покажем на България, а защо не и на цяла Европа“.
Цветомир Николов е роден на 6 май 1987 година, а от 2013 година живее в родното село на родителите си Подгоре. Завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ с бакалавърска степен „Теология“ и след  това защитава магистърска степен със специалност „Българска история“ в същия университет.  След дипломирането си работи в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Надежда“ в Белоградчик, след което и до момента е възпитател в Основно училище „Христо Ботев“ в Раковица. Там като начален учител работи и съпругата му Евелина. Цветомир Николов е председател на клона на Гражданско сдружение „Активно общество“ в община Макреш и е организатор на множество срещи и инициативи с млади хора от общината и региона, както и с младежи от други държави. След като се установява в село Подгоре, Цветомир Николов започва да се занимава активно с животновъдство и в момента стадото му наброява около 120 овце. Днес  той поема ново предизвикателство и се кандидатира за кмет на община Макреш. Имащ нови идеи, готов за смели решения и категорични действия.
 
купуването и продаването на гласове е престъпление 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.