Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Турлаци от Белоградчишко и сръбски торлаци отбелязаха 15 години сътрудничество

Внушителна делегация в състав от 40 души, членове и симпатизанти на Турлашко дружество „Ждребче” от Белоградчик,  гостува на дружество „Тимочана-Торлака” от съседното сръбско село Миничево. В състава й бяха председателят на дружеството Любомир Веселинов и кметовете на селата Салаш и Чифлици Румяна Алексиева и Савинка Спасова. Поводът бе провеждането на  Турлашка среща, една традиционна проява, която се провежда всяка пролет в някое от населените места на Тимошкия регион на западната ни съседка. Общините Чупрене и Чипровци също участваха със свои представители във форума на турлаците. Сред гостите бяха кметът и председателят на общинския съвет на община Чупрене Ваньо Костин и Богомил Станков, както и кметът на Горни лом Илиян Михайлов, също така и председателят на общински съвет на Чипровци Цветана Замфирова. От страна на домакините присъстваха Славолюб Миланович - кмет на населеното място, Деян Кръстич - председател на торлашкото дружество, кметовете на селата Витковац, Йелашница и Кожель, членовете на управителния съвет на дружеството и негови активисти.
Тази година, след дълго прекъсване, отново домакин на празника на турлаците бе село Миничево, където е регистрирано и самото дружество. Тук гостите и техните домакини по повод на 15-та юбилейна среща  засадиха фиданка от японски дървесен вид, чиито цветове са изключително привлекателни за пчелите. След разглеждане на етнографска сбирка бе посетен и град Княжевац. В общинския център представители на гостите и домакините бяха приети от кмета на общината и председателя на общинския съвет Милан Джокич и Миодраг Ивкович. В сърдечна и приятелска обстановка бяха споделени резултатите от съвместната работа и разменени идеи за по-нататъшно обогатяване, развиване и укрепване на добросъседските отношения. Акцентите в дискусията бяха свързани със създаване на условия и предпоставки за реализиране на приетата програма, свързана с честването на 50-годишен юбилей между побратимените общини Белоградчик и Княжевац тази година, най-скорошното от които ще се състои на 9-ти май  в посолството на България в Белград. Подобаващо внимание бе отделено и на въпроса с изграждането на ГКПП на прохода "Кадъ Боаз", който отново е актуален и има вероятност да бъде завършен в близките две години.
Гостите от България имаха възможността да посетят и женския манастир в местността Суводол, а в късния следобед на деня в многофункционалния салон на населеното място бе дадено началото на голяма турлашка вечер, наситена с много музика, песни, хора, шеги и закачки. За доброто настроение на всички присъстващи се грижеше оркестър "Войводанович" от град Неготин, а с безупречната си работа организаторите на празника направиха така, че той да се запомни задълго от всички участници. Догодина по същото време, домакин на следващия празник на турлаците ще бъде село Кожель, а тази есен Белоградчик и село Салаш ще посрещнат своите гости от Сърбия.
Красимира Иванова, Турлашко дружество "Ждребче"-Белоградчик      

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.