Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

От Пътна полиция призовават за безопасно движение по пътищата през великденските празници

През празничните и почивните дни се активизира движението по пътищата и често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходци със слушалки на ушите, вгледани в мобилните си телефони, се изолират от околния свят, и с поведението си предизвикват рискови ситуации на пътя. Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение, подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а така също и на другите участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък. Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.
Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на ГКПП, са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи и пътници.
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг, на пътните платна са се появявили нови повреди и неравности. Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни за самите нас. За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия, отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” препоръчва:
ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО
Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.
Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.
Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак/автобус.
Зареди повече гориво в случай, че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
Вземи документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. 
ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО
Планирай отрано и практично пътуването.
Използвай светлата част на деня за придвижване. 
Тръгни по-рано.
Преди шофиране почини добре.
Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.
Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Трябва да избегнеш сънливостта и забавените реакции.
Зад волана по дългия маршрут нека шофира най-опитният водач.
Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.
Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ
Не прави опит за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.
Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.
При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.
При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.
БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ
Избери кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
Не допускай шофьорът на колата, в която пътуваш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъде и ти.
ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ
След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.
Бъди особено предпазлив при шофиране по време на/или след сняг и дъжд, защото неравностите на пътя са „замаскирани”, пълни с вода или трудно забележими. 
На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирай на телефон 112.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.