Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Посланикът на Сърбия у нас прие смесена делегация на побратимените общини Белоградчик и Княжевац

Повод за срещата бе честването на 50-годишния юбилей от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между двете общини. От българска страна присъства Борис Николов - кмет на община Белоградчик, а от сръбска - председателят на Общинския съвет Миодраг Ивкович, заместник кметът Миролюб Михайлович и Владан Радованович - координатор за трансгранично сътрудничество.
Негово Превъзходителство Владимир Чургус изрази пред гостите своето голямо удовлетворение и радост от създадените добросъседски взаимоотношения и дългогодишно сътрудничество в различни сектори и сфери на обществения живот. Той още заяви, че нашите народи имат нужда от тези добри отношения и наша грижа е да ги продължим във времето, да ги развием и изпълним със съдържание. Бе споделена и тревогата от направената констатация, че нашите региони - Северозападна България и Източна Сърбия, са най-неразвитите в двете държави. Затова те заслужават повече внимание и грижи на най-високо ниво. 
Отново, както и на срещата в българското посолство в Белград, основна тема, която бе коментирана, бе свързана с разкриването на ГКПП на прохода "Кадъ Боаз". Посланикът изрази мнението си, че отварянето на граничния пункт стои на дневен ред години наред и вече е крайно време да бъде решен. А това би довело до увеличаването на туристопотока,  още по-голямо сближаване на хората от двете страни и съществен потенциал за съживяване на икономическите връзки. Кметът Борис Николов сподели, че преди 4 години е осуетена в последния момент реална възможност започнатото строителство на пътя да бъде завършено и да бъде решен въпросът с пункта. Към настоящия момент Агенция "Пътна инфраструктура" дава положителни сигнали и обещания за завършване в близките две години.
Участниците в срещата коментираха и предстоящите събития, посветени на юбилея от побратимяването на двете общини, като две от тях ще се състоят в самите посолства. Ще има прояви в областта на културата, спорта, туризма и други, а най-скорошната от тях е на 14 април, когато в село Миничево се срещат турлашките дружества от двете страни на 15-годишна юбилейна среща.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.