Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Вечер на здравословното хранене се проведе в Белоградчик

В Белоградчик се състоя вечер на здравословното хранене с участието на професор д-р Божидар Попов и представяне на домашно приготвени здравословни храни. Над 30 деца, активисти от клубовете и съставите на Детски комплекс, в града участваха с  представяне на здравословни блюда за оценка и дегустация. Таня Тончева - директор на Детския комплекс, откри събитието, в което участваха деца, родители и много граждани. В своята беседа професор Божидар Попов, който е родом от Белоградчик и председател на Българското дружество по хранене и диететика, обоснова важността на темата. Той сподели, че науката за хранене е една много сериозна наука, а правилното и балансирано хранене е в основата на човешкото здраве. Стана дума за различните модели на хранене по света и това, че за нас е валидна балканската средиземноморска диета, при която се включва разнообразие на храни. Неговите препоръки са за хранене на 4 приема, за присъствие в менюто на зеленчуци, белтъчини, мазнини и въглехидрати в необходимото съотношение. "Няма вредни храни, а има вредни количества" - така професорът насочи вниманието към консумация на умерен обем храна и то по възможност на 4-5 приема. Той се спря на хранителната пирамида, в основата на която лежат зеленчуците и плодовете; животински продукти - млечни изделия, месо, риба, яйца; зърнени храни; мазнини; захар и алкохол - всичките необходими градивни елементи на човек, но приети в съотношение и умерено количество.
Професорът отговори на въпросите на майките и гражданите за количеството на шоколада, употребата на сланина, в колко часа да се приема последното хранене за деня и други. Той с удоволствие разгледа и оцени здравословните блюда, които децата бяха приготвили, за да покажат, че използваните храни са ключ към здравето на всеки човек. Децата бяха разпределени в 12 отбора и представиха предимно зеленчукови и плодови салати, коктейли, шейкове и курабийки. Имаше също така присъствие и на месо, риба, тиква и многообазие от зеленчуци и плодове. Професорът с интерес коментира кулинарните постижения на децата, победител не бе излъчен, а всички участници за своето усърдие и старание бяха поощрени с отлични оценки. След представянето и оценките всички деца опитаха от блюдата, приготвени от тях и с помоща на родителите им - с внимание и мисъл за здравословно и оптимално хранене с храни от различни групи от пирамидата на здравето.
За приятното настроение на всички участници в събитието се погрижи обновеният състав на ВИГ "Феникс" към Народно читалище "Развитие-1893", който в този вид направи своя дебют пред публика. Новите членове на групата са Илиян Станев и вокалистката Яна Стратева. Обновената група беше посрещната с интерес и много аплодисменти.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.