Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

РЗОК-Видин преведе средствата за лекарствена терапия на здравноосигурени пациенти от област Видин

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) изплати 443 хиляди лева на аптеките в област Видин, които по договор с Касата осигуряват лекарствени продукти за домашно лечение. Изплатените от РЗОК-Видин средства са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение през първата половина на месец януари 2018 година. НЗОК, респективно РЗОК, осигурява качествена скъпоструваща лекарствена терапия за домашно лечение, съответстваща на най-новите терапевтични подходи на европейско ниво, вкл. на млади хора в работоспособна възраст, с което им осигурява по-качествен начин на живот. Процедурата за получаването й максимално е облекчена. През 2017 година за получаване на най-скъпите терапии по реда на протокол 1А, от РЗОК-Видин към комисия в Националната каса са насочени 264 протокола; 1В, обработени на ниво РЗОК – 434 протокола. На гише в рамките на същия работен ден са обработени 5 201 протокола. Комисията в РЗОК е одобрила 288 протокола от типа 1С. Срокът за тях е 1 месец, но в РЗОК-Видин се обработват и предават на пациентите в рамките на 5 работни дни.
На територията на област Видин има трансплантирани пациенти, вкл. в други европейски държави, назначената лекарствена терапия на които съответства на терапията по Каса, т.е. съответства на имуносупресорите, включени в Позитивния лекарствен списък, които се заплащат от Касата. Документите се приемат в приемната на РЗОК и се изпращат за разглеждане в комисия в НЗОК, в която участват хабилитирани консултанти по профила на заболяването, в резултат на което няма застрашени пациенти, които да останат без лечение. Те получават лекарствената си терапия, заплатена от НЗОК. Така се осигурява адекватно съвременно лечение и на пациентите, които са трансплантирани в България, и на трансплантираните пациенти в друга европейска държава, което показва и една добра колаборация между болнична и доболнична помощ по отношение на лечението на тези хора и осигуряването реално на възможността да водят по-качествен начин на живот, което е водеща цел и дейност на Касата. Освен лекарствена терапия Касата осигурява на пациентите и проследяване, вкл. микробиологични изследвания. Друг пример за работата по осигуряването на адекватна лекарствена грижа на хората със социално-значими заболявания и подобряване на качеството им на живот са пациенти в работоспособна възраст от област Видин на инсулинозависима терапия с т.нар. инсулинови помпи. Осигурява се съвременно лечение със скъпоструваща терапия за заболявания като множествена склероза, хепатит, ревматоиден артрит (биологични продукти от последно поколение), диабет. Касата осигурява лекарствена терапия при най-често срещаните както при жените, така и при мъжете онкозаболявания.
Пример за скъпоструваща терапия (може би една от най-скъпите терапии, заплащани от Касата): Директно-действащи антивирусни средства (при цироза на черния дроб, хепатит С) – Над 33 хиляди лева на човек месечно; комбиниране на 2 медикамента – над 120 хиляди лева на човек за тримесечна терапия, в зависимост от дозата и най-вече състоянието на пациента.
Пресцентър на РЗОК-Видин 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.