Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

В Белоградчик възродиха стародавни обичаи за Бабин ден

Водени от родолюбиви чувства за съхраняване и предаване за поколенията на традициите и обичаите, Клубът на пенсионера "Мадона" със съдействието на община Белоградчик направи възстановка по народния обичай Бабинден. По повод Деня на родилната помощ Борис Николов – кмет на община Белоградчик, отправи поздравителен адрес до д-р Румяна Цонева - началник АГО в общинската болница. Сред гостите на празника бе секретарят на общината Албена Бакалеева. В залата бяха представители на медицинския персонал на АГО от здравното заведение в града, както и акушерки от близкото минало на отделението на местната болница.
В основата на възстановката на стародавния народен обичай бе фолклорната група към Клуба на пенсионера "Пей сърце". В представената тематична литературно-музикална композиция звучаха много стихотворения и песни, посветени на жената - съпруга, майка, баба, както и на семейството. На такъв празник естествено е в центъра на вниманието да бъде бабата, чиято роля прекрасно изпълни акушерката Иванка Генова. В миналото именно бабите са били първите помощници на родилките. Бабите са дарявали най-големия дар в живота на човека.
Сред главните действащи лица във възстановката бе и Милена Милкова с двете си деца - София на 6 години, и Цветомир на годинка и половина, които се представиха изключително успешно. Амбициозното представяне на всички участници в ритуала позволи да бъдат представени всички елементи от народния обичай, който донесе на присъстващите много усмивки и вълнуващи позитивни преживявания. Секретарят на общината Албена Бакалеева изказа много топли и прочуствени думи в знак на почит и уважение към присъстващите представители на медицинския персонал, на които подари цветя. Първото хоро, след това на бабата, поведе Параскева Иванова Тодорова, която има две деца, четири внука и шест правнука.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.