Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Наградиха победителите в областния етап на ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината” - 2017

На тържествена церемония във Видин комисар Станислав Генчев – директор на РД ПБЗН, награди отличените видински огнеборци, които бяха поздравени и от старши комисар Янко Янколов – директор на ОД МВР-Видин. Комплексен победител в раздел „Пожарникар на годината” е главен инспектор Лъчезар Цеков – началник на РСПБЗН-Кула. Професионалната му кариера в МВР започва през 1989 година. През 2017 година главен инспектор Цеков лично ръководи пожарогасителните действия при ликвидирането на два сложни горски пожара - в землищата на селата Киреево и Подгоре. Първият – на площ от над 100 декара, вторият – на площ от около 400 декара. Пожарите са ликвидирани в заварените граници от пет екипа, ръководени от главен инспектор Цеков. Спасени са над 1000 декара гора и 10 къщи в Подгоре. Началникът на кулската пожарна пряко участва в изграждането на  доброволни формирования и обучение на доброволци, провежда занимания с МПО „Млад огнеборец” и извършва множество проверки.
Победител в подраздел „Изпълнителски състав” е  инспектор Румен Маринов – инспектор в РСПБЗН-Видин. Инспекторът работи в МВР от 1994 година. През последната година е участвал в множество комисии, комплексни, контролни и тематични проверки. Активно е провеждал занимания в училища и детски градини, обучавал е членове на МПО”Млад огнеборец”. Победител в подраздел „Младши изпълнителски състав” е младши експерт Бисер Найденов – командир на екип в РСПБЗН-Белоградчик. Огнеборец е от 1997 година. През 2017-та, като командир на екип, е участвал в ликвидирането на 48 произшествия. Служителят има съществен принос при овладяване и недопускане на негативни последици от възникналия пожар на 6 септември в землището на село Гюргич. В резултат на силния вятър огънят обхваща стърнища и площи със суха тревна растителност, разпространява се на голям фронт от около 3 км и навлиза в крайните дворове на селото. Благодарение на създадената организация от страна на младши експерт Найденов, като ръководител на място, пожарът е локализиран и ликвидиран своевременно, не било допуснато унищожаване на жилищни сгради и стопански постройки в селото.  Младши експерт Найденов предотвъртява бедствена ситуация на 8 октомври в хижа „Горски рай” в местността „Бекинска шобурка”, община Чупрене. Като ръководител на екип организира спасяването и евакуацията на бедстващите туристи. В спасителната операция той привлича доброволци и горски служители от Чупрене. Независимо от тежките метеорологични условия (снежна покривка с дебелина около 60 см и множество паднали дървета, вследствие на натрупания мокър сняг и дългото разстояние до хижата - повече от километър, след петчасова спасителна операция бедстващите туристи били евакуирани.
Ежегодният Национален конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да популяризира дейността и да издигне престижа на органите за пожарна безопасност и защита на населението, да стимулира работата на служителите в тях, както и да изведе, покаже и мултиплицира добри практики в областта на пожарогасенето и защитата на населението. Конкурсът се провежда в две категории: І Категория – „Пожарникари на годината” и ІІ Категория – „Отличени в Националния конкурс „Пожарникар на годината”. В категория „Пожарникари на годината”, конкурсът се провежда по комплексни показатели сред държавните служители от основните направления на дейност на ГДПБЗН и има следните раздели: А/ „Пожарникар на годината – комплексен победител”; Б/ „Пожарникари на годината” от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност”; В/ „Пожарникари на годината” от направление „Контролна дейност”и Г/ „Пожарникари на годината” от направление „Превенция”.
Регионален говорител на МВР, ОДМВР-Видин 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.