Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Марио Тихомиров извади Богоявленския кръст от водите на Стакевска река

С празнична литургия и Велик водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил, в местния храм „Свети вмчк. Георги Победоносец” започнаха празниците за  Богоявление в община Белоградчик. Мнозина посетиха и село Горен Чифлик, за да участват в ритуала по изваждането на богоявленския кръст от водите на река Стакевска. Тук, при Асенов вир, ритуалът се провежда за девета поредна година след 63-годишно прекъсване. За сериозния интерес към събитието спомогна и топлото време с температура от 12 градуса. Тук бе и кметът на община Белоградчик Борис Николов, а символичен домакин бе кметският наместник Савина Спасова.
След празничния водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, кръстът бе хвърлен във водите на Стакевска река. След него във водата скочиха смелчаците Бисер Кръстанчов, Марио Тихомиров и Невен Димитров с по няколко годишен опит от участия през последните години. Металният кръст се заби в дъното на Асенов вир, което принуди смелите плувци да се гмуркат по няколко пъти, докато го намерят.
Късметът да извади светия кръст споходи Марио Тихомиров - героят от преди няколко години, който, като възпитаник на ДДЛРГ "Надежда", спаси живота на свой съученик, попаднал в дупка сред Белоградчишките скали.  
Кметът Борис Николов награди с грамота и парична премия участниците за техния кураж да участват в надпреварата за Богоявленския кръст. Той благодари на младите хора и им пожела здраве, благополучие и успешна нова година и поздрави именниците в този празничен ден. Специална благодарност бе изказана и на Даниел Цветанов – благодетел, спомогнал за провеждането на събитието.
Пресслужба на община Белоградчик       

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.