Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

В Белоградчик пресъздадоха обичаите на Бъдни вечер и Коледа

За втора поредна година, по инициатива на Клуба на пенсионера „Мадона“ и по повод наближаването на Рождество Христово, в Младежкия дом на Белоградчик се състоя възстановка на най-значимите семейни празници – Бъдни вечер и Коледа. Гости бяха кметът на общината Борис Николов, председателят на Общински съвет  Мирослава Чавдарова, Петя Попова – директор на ДГ „Иглика”, Таня Тодорова – директор на Детски комплекс, представители на местните медии и много граждани. В основата на организацията на въстановката бе вокалната група „Пей сърце“, а нейният организатор Пенка Борисова е и автор на сценария. Участваха още група възпитаници на детска градина „Иглика“ и танцова формация на школата по народни танци при Детски комплекс. 
Един от най-хубавите християнски празници е пълен със символика, предполагащ много обреди и гадания. Децата с голям интерес и внимание слушаха увлекателния разказ на една от бабите, която подробно обясняваше събитията – за раждането на Младенеца, за Витлеемската звезда, за историята на празника…
Възрастните и децата приготвиха ястията за трапезата на Бъдни вечер. И както традицията повелява, всичките трябва да са постни и много на брой, представящи изобилието на плодородието. Учениците много дейно участваха и в постилането на чергите, поставянето на сламата, подредбата на приготвените ястия и каденето на трапезата. Накрая всички дегустираха приготвените ястия. Последваха традиционните коледни песни, много стихотворения и наричания, свързани с внасянето на бъдника и идването на коледарите.
Сред присъстващите в залата не бяха много тези, които си спомнят празнуването на двата празника, както едно време – децата не са седели със своите родители, баби и дядовци на земята в сламата. Затова хората от пенсионерския клуб намират необходимост възстановката да се пресъздава всяка година за малките деца, които да могат да усетят духа на двата християнски празника и сами да вземат участие в тях.
Народ, който не знае своето минало, няма бъдеще. Затова трябва да се работи с подрастващите и да се приобщават към ценностите на нашите традиции и обичаи.
Пресслужба на община Белоградчик 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.