Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

До края на декември можете да смените личния си лекар

До 31 декември всяко здравноосигурено лице (ЗОЛ) има право да смени постоянно избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса, за което се попълва „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“. За целта директно се посещава новоизбрания личен лекар, а изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се направи лично от здравноосигурения, от родител или настойник. Здравноосигуреното лице може да разпечата документа от интернет страницата на институцията www.nhif.bg  – меню „За гражданите“ -  линк „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар“ – подлинк „Регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар“. В регистрационната форма се вписва и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар.
Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.
1408 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през юни 2017 тази година, когато е преминал другият регламентиран период за преизбор на общопрактикуващ лекар. Графиката показва, че повече (в сравнение с юни) здравноосигурени са се възползвали от това свое право през миналогодишния месец декември - 1736. Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е през месец юни 2018 година.
Пресцентър на РЗОК-Видин 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.