Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Хиляди се стекоха на Международния събор на прохода „Кадъ боаз“

За седемнадесета поредна година, след продължително прекъсване на най-големият събор на Балканите, жителите на Северозападна България и Югоизточна Сърбия отново си дадоха среща  на прохода "Кадъ боаз". Летните горещини не попречиха на десетките хиляди да се включат в мащабното събитие край граничните села Салаш (България) и Ново Корито (Сърбия) и да дадат израз на дружбата и разбирателството между двата народа. По традиция, събитието започна с празничен водосвет, отслужен от Белоградчишки епископ Поликарп – викарен епископ на Видинския митрополит  Дометиан, и Тимошки епископ Иларион в съслужение с представители на духовенството на двете страни. Гости на Събора бяха народните представители Росен Живков и Петър Петров от парламентарна група "Обединени патриоти"; Цветан Топчиев - ПГ "БСП за България"; делегация от посолството на Русия в България, водена от старши дипломат Владимир Казанчев; Елка Георгиева - заместник областен управител на област Видин; Ваньо Костин - кмет на община Чупрене; Сашко Каменов - директор на РДГ-Берковица, и Илиян Илиев - директор на ДГС- Белоградчик. Кметът на община Белоградчик Борис Николов и заместник кметът на сръбската община Княжевац Миролюб Михайлович, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството.
Освен за ролята и значението на Събора за разширяване и утвърждаване на приятелските добросъседски отношения, ръководителите на двете общини споделиха своите виждания за подобаващото честване на 50-годишния юбилей от подписването на Договор за дружба и сътрудничесткво между двете общини, което предстои да бъде отбелязано през следващата година. В чест на знаменателната годишнина предстои да бъдат проведени редица инициативи. За неангажирания посетител на Събора интересът тези дни бе основно в сферата на социалните контакти, народното веселие, търговски интереси и в областта на културата. И трите дни теренът, където се провежда събитието, бе осеян с множество павилиони и сергии. Сърбите купуваха предимно стоки за бита, захарни изделия, подаръци за най-малките и др., а от българска страна интересът беше основно към вкусотиите на сръбската скара и най-вече прочутата плескавица.
Организаторите на Празника предложиха подходяща културна програма на своите гости. От сцената звучаха песните на фолклорните групи като с изворен и обработен  фолклор и танцови състави от двете страни. В турнира по футбол на малки врати за ученици златните и сребърните медали грабнаха отборите на основните училища "Вук Караджич" и "Дубрава", на трето и четвърто  място са наредиха първият и вторият отбор на  "Балкан"-Белоградчик.
Пресслужба на община Белоградчик 

Hello. And Bye.

Hello. And Bye.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.