Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Впечатляваща празнична програма на община Монтана за Деня на независимостта

Концерт на ансамбъл “Българе” и кръгла маса ще бъдат акцентите в програмата на община Монтана за отбелязване на 100 години от обявяването независимостта на България, съобщават от пресцентъра на местната власт. Оттам уточняват, че кръглата маса ще е под надслов "100 години (не)зависимост на България" и че ще се състои на 18 септември – четвъртък, от 10,30 ч. в Заседателната зала на Общински младежки дом. Лектор ще бъде проф. Д-р Нина Дюлгерова, която е прподавател по теория и история на международните отношения, дипломатическа история на България и история на Русия. Освен в Софийския университет и Варненския свободен университет, проф. Дюлгерова е чела е лекции в Русия, Полша, САЩ. Автор е на над 100 статии и студии, както и на монографиите “Руски щрихи към източния въпрос 1894-1904” (Амбиции и планове на имперската дипломация), “Българският национален въпрос в политиката на Русия и Австро-Унгария и др. Последната й книга "Границите в Кавказ", представена в края на миналата година в Европейския парламент, е свързана с една особено актуална в момента тема - горещите точки Южна Осетия и Абхазия.
Модератор на кръглата маса, посветена на 22-ри септември, пък ще е д-р Ваня Иванова от Регионалния исторически музей на Монтана, а отправна точка за дискусията ще бъде мултимедийната презентация за историческото събитие, подготвена от възпитаници на Юлия Тимова от Природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”.

В навечерието на Деня на независимостта на централния площад в Монтана “Жеравица” ще се състои концерт на нашумелия фолклорен ансамбъл “Българе”, който ще представи спектакъла си “България през вековете”. Специална тематична експозиция с научна и художествена литература ще бъде подредена по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България в регионална библиотека “Гео Милев”. Тя ще бъде домакин и на живописна изложба – творби на класици на българското изобразително изкуство от фонда на Художествената галерия “Кирил Петров”. Общинското радио “Канал М” пък ще излъчи публицистично предаване по темата, в което ще участват възпитаници на клуб “Медии” към Обединен детски комплекс “Ние, врабчетата”.

 

a vav Vidin 6te badat zaeti

a vav Vidin 6te badat zaeti da svalqat pravitelstvoto... toq grad savsem 6te umre s teq zombirani ot bat B. upravnici

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.