Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Корнелия Нинова: Дошло е време БСП да управлява. Нося отговорността да бъда премиер.

„Дошло е време БСП да управлява. С ГЕРБ нямаме нито една допирна точка“, заяви по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея, вълната на доверие към левицата продължава и след президентските избори. „БСП прояви мъдростта да загърби тяснопартийните си интереси. Да отговори на очакванията на хората с човек като генерал Радев, а не да издигне лидера си за президент. Това беше началото на промяната. Затова имаме самочувствието и желание да я доведем до край", каза още тя. „Искам БСП да управлява държавата, за да направи това, което е написано в програмата“, добави Нинова. „Ако БСП спечели изборите, най-логично е лидерът на партията да стане премиер. И не се страхувам от това“, добави Корнелия Нинова. Попитана за възможна следизборна коалиция с ГЕРБ, Нинова категорично заяви: „Няма как да управляваме с ГЕРБ. Нямаме нито една допирна точка. Всички реформи, които искат, са връщане назад.“ Нинова коментира, че управляващите в оставка ще се хвалят за свършените неща, а левицата ще ги критикува, но по думите й, истинският арбитър ще са хората. „Да ги питаме, по-добре ли се чувстват след тази реформа в здравеопазването, например?“
Каквото обеща Румен Радев, го изпълни
Лидерът на БСП отказа да коментира служебното правителство, защото ще има основание за оценка едва след няколко седмици, на база свършената от него работа. „Оценяваме го по критериите дали има разминаване между дадени обещания и действия. Каза, че няма да прави разлика между червени, сини или зелени; че е отворен за разговор с всеки. Доказа ли го с кабинета? Доказа го. Каза, че ще работи с хора, които имат експертиза. Направи го. Каза, че БСП няма да реди кабинета, но това не го огравичава да вземе хора и от ляво. Да, видно е, че ние не му редихме кабинета. Но вътре има и леви, и десни хора. Оценката ни е, че каквото каже, президентът Радев го прави".
На въпрос дали няма да си отвори проблеми в партията с предлаганите промени в устава, Нинова отговори, че предложенията, които прави, не се приемат еднозначно. „Но на референдума гражданите поискаха  възможност да взимат също решения. Те го поискаха на равнище държава, ние го правим на равнище партия“, каза председателят на БСП. Тя констатира, че има риск да влязат млади и неопитни хора, но тук е била отговорността на ръководството да не се допусне вакуум, т.е. да има в следващата парламентарна група и опитни, и нови депутати.
Ако платформата ни е форма на социализъм, то и планът "Юнкер" ли е социализъм?
„Още преди 2 седмици започнахме публично обсъждане на нашата платформа в различни сектори – икономика, сигурност, образование и др. с неправителствени организации. Искаме да идем с реалистична програма, подкрепена не само от партийни структури, а от по-широк кръг от хора. На въпрос, дали няма да бъде обвинена БСП в популизъм в предизборните си обещания, Нинова отговори: „Не. Защото когато сме управлявали, сме го правили. И сме увеличавали пенсии, и сме опрощавали лихви по жилищни кредити на млади семейства“. Тя обасни, че всички предложения са финансово обосновани така. По повод обвиненията, че е било форма на социализъм и „повече държава“ идеята на левицата да създаде фонд с 500 милиона за подпомагане на производството, Нинова попита: Планът Юнкер социалистически ли е? Той е лява мярка, но се прави от десните в Европа. Доста европейски държави се възползваха от този план. Ние не, защото нямахме проекти. Това е същият европейски план,пренесен у нас.
Относно намерението на левицата да променя плоския данък, лидерът на БСП поясни, че целта е през данъчното облагане да се помогне на хората с ниски доходи. „Това не означава да се вземе от богати и да се даде на бедни, а да се увеличи данъкът на 20 % на тези, които имат месечни доходи над 10 000 лева, защото в обществото ни трябва да има солидарност. Искаме да спестим на младите родители по 50 лева от данъците всеки месец за дете.  За средната класа остава 10 % данъкът“, обясни тя.

 

Алууу Борко много лазиш на

Алууу Борко много лазиш на БСП ама нема да минеш. Много си изкуфел и неставаш за нищо освен за плашило

А Сашо Стойков какво ще каже

А Сашо Стойков какво ще каже по въпроса?...

Сашо Стойков май отново

Сашо Стойков май отново предизборно започна да прави въртеливи движения с плонжове към няколко политически партии, които привижда като евентулани управляващи след предсрочните избори. Друг е въпросът дали лотарийно-партийото му разиграване на залозите ще се окаже печелившо, но бихме му препоръчали да избяхгва резки движения, за да не се окаже от няколко стола на земята.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.