Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Стартира регистрацията на Четвъртия централизиран конкурс за младши експерти

От 1 до 14 септември 2008 г. тече регистрацията на кандидатите за участие в Четвъртия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация. Конкурсът ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в тестови центрове в 5 града в страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас, съобщават от пресцентъра на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Оттам уточняват, че най-добрите имат шанса да работят в областта на еврофондовете с двойно възнаграждение.

 

Регистрацията за участие става по електронен път чрез попълване на онлайн бланка на сайта на Министерството на държавната администрация и административната реформа - www.mdaar.government.bg. Изискванията към кандидатите са да имат завършено висше образование със степен бакалавър или магистър, или завършен колеж със степен професионален бакалавър. Няма изисквания за професионален стаж.

 

Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт. Използването на резултатите от класирането улеснява администрациите при обявяване на свободна позиция, тъй като няма да им се налага да провеждат конкурс, а могат да изберат няколко кандидати, отговарящи на техните изисквания, и да ги поканят на допълнително събеседване.

 

Акцент в тазгодишната кампания по набирането на младши експерти е възможността за работа в звената за управление на средствата от ЕС. 322 свободни работни места за младши експерти в тези звена очакват най-добрите кандидати, преминали успешно централизирания конкурс. Министър Василев обясни, че още първите дни след обявяването на резултатите за работа в Управляващия орган на Оперативната програма „Административен капацитет” към МДААР ще бъдат избрани двама от най-добрите участници в конкурса.Това е една добра възможност за старт в кариерата на млади хора. Освен динамичната работна среда и възможност за натрупване на знания и опит в нова и важна за страната ни сфера, допълнителен стимул е и фактът, че служителите от тези звена получават двойно възнаграждение. Това означава за длъжността младши експерт месечно заплащане между 600 и 1000 лв. Министър Василев подчерта, че с промените в Закона за държавния служител, приети от Министерския съвет, се предоставя и възможност за по-бързо кариерно израстване на младите хора в администрацията.

 

Както досега, предстоящият конкурс ще се проведе изцяло по електронен път и кандидатите отново ще имат възможност да се явят на два вида изпитни теста – основен и специализиран. Основният тест е задължителен за всеки кандидатстващ за длъжността младши експерт и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова култура. Вторият вид тестове – специализираните – не са задължителни. На тях могат да се явят кандидатите, заявили желанието си да бъдат оценени знанията им в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски). Успешното представяне в специализираните тестове носи предимство при класирането на кандидата и при подбора от страна на администрациите, които искат да ползват резултатите от централизирания конкурс за заемане на конкретна позиция.

Централизираният конкурс е модерна практика в страните от ЕС за прозрачно и ефективно привличане на млади хора за работа в държавните институции. В България такъв конкурс се организира от 2006 г. насам. На трите конкурса, проведени до момента, се явиха общо 1536 кандидати. Успешно преминали основния тест досега (общо от трите издания на конкурса) са 521 души. От тях вече има 94 назначени младши експерти в 41 администрации, като 9-има са на работа в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

 

Подробна информация за централизирания конкурс (условия и срокове за кандидатстване, препоръки за подготовка, резултати от предишни издания и пр.) са публикувани в специално създадената рубрика на сайта на МДААР на адрес http://www.mdaar.government.bg/konkurs.php, уточняват още от  МДААР.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.