Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Видинският кмет Румен Видов: Община Видин участва с 11 проекта в Дунавската стратегия за развитието на регионите

Кметът на община Видин – Румен Видов, ще представлява Асоциацията на дунавските общини на заседание в Брюксел, по който повод той даде следното интервю за „44 ПАРАЛЕЛ”:
- Г-н Видов, Асоциацията на дунавските общини Ви избра за техен представител на предстоящото заседание в Брюксел във връзка с Дунавската стратегия. Вие представяхте отчасти и цялата страна и на петте Дунавски конференции, които се проведоха тази година на различни места в Европа. Какви са очакванията ви във връзка с проектите, които кандидатстват за включване в Стартегията за развитие на дунавските региони?
- Определено всички ние имаме доста високи очаквияния от реализирането на Дунавската стратегия. Това е начин регионите по поречието на река Дунав да бъдат развивани едновременно и то в насоките, в които е необходимо. Стратегията предвижда развитието на 14 държави по поречието на река Дунав. Само от българска страна участват около 200 проекта, но, разбира се, на преден план ще бъдат изведени най-основните и приоритетни за всяка община.
- С какво основно са свързани проблемите на дунавските общини?
- Дунавският регион в България през последните двайсет години се очертава като една от най-слабо развитите части от страната. Точно затова Асоциацията на дунавските общини поставя като своя основна цел да подкрепя своите членове в тяхното социално-икономическо развитие. Проблеми, разбира се, има много и те са най-различни, но чрез съвместни усилия на общини, граждани и неправителствени организации  вярвам, че ще успеем да ги решим. Някои от тях обаче са толкова задълбочени, че са извън възможностите на общинските администрации и с тях не можем да се справим без подкрепата на държавата. Лошата пътна инфраструктура в региона е безспорно най-големият проблем, пред който са изправени жителите на крайдунавските градове и общините. Това възпрепятства и инвестициите в региона, мобилността и икономиката като цяло, създавайки един затворен кръг от липса на средства и невъзможност за привличане на приходи.
- Какви инвестиции са необходими за пътната инфраструктура на крайдунавските общини?
- Както казах, състоянието на пътищата в цяла Северна България е далеч от нормалното и ремонтирането на съществуващите и изграждането на нови пътища няма да е евтино. Можем да цитираме колкото искаме огромни цифри, но е ясно, че те ще си останат само пожелателни. Привеждането на пътищата в едно нормално състояние е задача, която за нас - кметовете на крайдунавските общини, е с постоянен приоритет. Чрез местните общински бюджети и най-вече чрез европейските фондове успяваме, доколкото ни е възможно, да се справим с нея. Изграждането на цялостна пътна мрежа в Дунавската равнина обаче, на един дунавски път, който да свързва Видин със Силистра, Северозападна със Североизточна България, е мащабна задача, която не е по силите на общините, даже обединени в асоциация като тази.
- Община Видин с кои проекти кандидатства за включване в Дунавската стратегия?
- Три са приоритетните ни проекти. Изграждането на пречиствателна станция за отпадни води във Видин, "Дунав парк Видин - Калафат" и проектът за технически университет. Искам отново да припомня, че тези три проекта получиха поощрение на две от Дунавските конференции. Представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството също отчетоха достойнствата на тези проекти. Подчертано беше, че те отговарят напълно на изискванията на Дунавската стратегия за развитието на регионите. Така че съм оптимист за бъдещето на тези три проекта. Иначе в Дунавската стратегия участваме общо с 11 проекта.
Преди срещата в Брюксел МРРБ свиква междуведомствена комисия, на която ще се обсъдят в детайли бъдещите стъпки от наша страна за оптималното ни участие в Дунавската стратегия.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.