Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Руски инвеститор купува обявения в несъстоятелност Химкомбинат във Враца?

Руската компания „Уралхим“ е заявила интерес за придобиване собствеността върху завода за производство на карбамид „Химко“ край Враца, е заявил пред БТА кметът на общината Тотю Младенов, цитиран от www.investor.bg.

От агенцията информират, че врачанският градоначалник преди дни се е срещнал с представител на руската химическа компания. На срещата, в присъствието на народния представител от Врачански избирателен район Георги Божинов, председател на Комисията по околна среда в Народното събрание, директорът по инвестиционната политика на „Уралхим“ Михаил Бешлачев е заявил, че компанията проявява голям интерес към придобиването на акциите на „Химко“ и води преговори със собствениците им.

„Уралхим“ има готовност веднага да изпрати 70-80 руски специалисти и да възстанови производството в завода в кратки срокове при евентуално успешно приключване на преговорите, е казал Бешлачев. Това ще стане след подмяна на част от инсталациите и при поетапно натоварване.

Според кмета на Враца, работата на торовия завод е необходима за града, но не на всяка цена. Единственото условие, което общината поставя, е получаването на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при евентуално пускане в действие на химическите инсталации, допълни той. Ако бъдещият инвеститор поеме гаранции за екологично и чисто химическо производство, в съответствие със стандартите на ЕС, общината ще подкрепи неговите усилия, подчертал Тотю Младенов. Според него, „Уралмаш“ е добър инвеститор, тъй като компанията притежава осем завода за производство за изкуствени торове в Русия и чужбина и е утвърдена на международния пазар.

Както е известно, „Химко“ не работи от 2003 г., а от 2005 г. е обявен в несъстоятелност за натрупани дългове към „Булгаргаз“, НЕК ЕАД и други кредитори в за над 160 млн. лв. Въпреки това, акциите на дружеството са едни от най-ликвидните на БФБ-София. За  последния месец по позицията са сключени общо 136 сделки, а книжата на дружеството за същия период са поскъпнали с 40 на сто, като днес – 1 септември, затвориха на ниво от 0,14 лв. за брой.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.