Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Непразничният извод на Ред законност и справедливост на днешния 24 май: Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията!

Днес – 24 май, лидерът на Ред законност и справедливост (РСЗ) – Яне Янев, огласи декларацията на политическия съвет на РЗС по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Основният извод на РСЗ е, че „Тройната коалиция затваря училища, за да финансира корупцията”, а аргументите, подкрепящи твърдението, са следните:

 Днес - на 24 май, "празничната" равносметка за българската просвета сочи, че над 1700 училища са на "ръба на оцеляването" и през следващата учебна година може да не отворят врати. От началото на годината държавата задържа по 10% от техните делегирани бюджети. Това поставя директорите пред въпроса - отопление или заплати. И двата отговора на условието обаче са грешни. Задържаните 10% от издръжката на всеки ученик "спестява" за бюджета 300 милиона лева. Българските родители и данъкоплатци не са получили обяснение в коя по-приоритетна област ще бъдат пренасочени тези пари. Абсурдната задача е заложена от правителството, чиито стратегически подход да бори икономическата криза в България е като вземе средства от образованието.

Въпреки доклада за изпълнение на Лисабонската стратегия, на ОИСР и PISA. Който сочи, че ниските показатели на грамотност сред 15-годишните ученици в България допринасят за понижаване на общото ниво на грамотност в Евросъюза. 

Данните показват, че 28.7% от българските ученици са под минимума по четене, а на ръба са 22.3 на сто. По математика под и на минимума са 30 и съответно 23.9 процента. С други думи - половината от децата на България с основно образование са полуграмотни.

Липсата на приоритети и безотговорността на управляващите поставят на карта бъдещето на България. Ниското качество на образованието в перспектива означава слаба икономика и стабилизирана бедност. На фона на икономията от просвета, през последните шест месеца правителството раздаде:

- 700 млн. лв. на Българския енергиен холдинг за поръчки на червената енергийна мафия и за национализиране на загубите на топлофикациите;

- 207 млн. лв. за плащания заради спрените европейски субсидии по ФАР;

- 100 млн. лв. за плащания по договори за спрените пари по САПАРД;

- 134,7 млн. лв. за поръчки в армията;

- 94,5 млн. лв. на БДЖ за поръчки и за национализация на загубите;

- 100 млн. лв. за създаване на държавно предприятие "Национална компания индустриални зони” - ЕАД - по отработения принцип, че най-лесния начин да откраднеш едни пари е да ги вкараш в държавно предприятие;

- 30 млн. лв. за поръчки на Емел Етем;

- 10 млн. лв. за връщане на "Новера" в бизнеса с боклука.

Ако добавим заменките на гори, източването на ДДС, опорочени обществени поръчки, безсмислени конференции и изложби, се оказва, че България има пари за по-достойни заплати на учителите и за компютри, вместо тебешири. Управлението на тройната коалиция носи преки загуби за българските данъкоплатци в особено големи размери - над 3 млрд. лв. на година от мандата. А цинизмът на управляващите към националното образование превръщат България в единствената страна в Европа, в която:

- се затварят училищата, за да се финансира корупцията, предизборната кампания и некадърността на управляващите;

- кризата засяга учителите и децата, но не и олигарсите и мафията във властта;

- управляващите откровено работят срещу образованието и образованите хора.

Това е поредното доказателство, че няма държавна политика, а корупцията е единствен управленски приоритет на тройната коалиция. Политическия съвет на РЗС смята, че министри и депутати от тройната коалиция, които са виновни за неизмеримите духовни и икономическите щети върху бъдещето поколение българи, нямат място днес на празничните чествания на българската просвета. Тяхното място е на подсъдимата скамейка.

 

гэтвэкгвд

гэтвэкгвд

Какво ще направи Яне, вече

Какво ще направи Яне, вече видяхме...тоест, какво не направи и как той ще е поредният политик, който ще се продаде и ще се предаде гласоподавателите. Аз питам, къде са младите, некомпрометирани хора от ЗЕЛЕНИТЕ, които представляват единствената реална политическа алтернатива! Защо не ги включите в портала?

само Яне той ще управи

само Яне той ще управи нещата, ще ги вкара всичките в затвора гласувам твърдо за него.

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.