Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

30 тона тютюн за наргиле без документи по ЗАДС задържаха митничари на Дунав мост 2 и в София

Общо 30 000 килограма тютюн за наргиле без документи по Закона за акцизите и данъчните складове задържаха служители на Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГД МРР) в района на ГКПП Дунав мост 2 при Видин и в склад в София, съобщават от Агенция Митници. Пратката с контрабандната стока на Дунав мост 2 е разкрита на 2 май около 16 часа, когато митническите служители са отклонили за проверка товарен автомобил с молдовска регистрация, пътуващ за Западна Европа. По думите на двамата шофьори – единият с португалски, а другият - с албански документи за самоличност, товарът представлявал сушени плодове.

Седем младежки бизнес идеи очакват подкрепата на видинчани

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин.

Белоградчик тържествено изпрати своите абитуриенти

Стилни, красиви и изящни с много вълнение на радост и доза тъга, с цветя и букети абитуриентите на Белоградчик се събраха на тържествената церемония по изпращане в двора на СУ "Христо Ботев". Гости на вълнуващото събитие бяха кметът на общината Борис Николов, председателят на общинския съвет Мирослава Чавдарова и свещеноиконом Рафаил, който отслужи празничен благослов за успех и благополучие на зрелостниците. Присъстваха представители на институциите и класните им ръководители от началния курс на обучение Ганка Александрова, Ценка Атанасова и Офелия Пантева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Корупцията е в основата на провала на това правителство и става негов етикет

"Това правителство управлява две години и десет дни. За това време са подадени девет оставки от министри, като седем са приети, две- ту приети- ту върнати. За половин мандат - половината Министерски съвет е сменен. По същество, това е признание за провал в политиката на правителството на Бойко Борисов." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията в коментар на поредната подадена оставка на министър от кабинета на премиера Бойко Борисов- на министъра на земеделието Румен Порожанов. По думите й подадените оставки са на министри от ключови сектори като: здравеопазване, транспорт, регионална политика, вътрешни работи, икономика и демографска политика, правосъдие, земеделие, енергетика и социална политика. Тя добави, че това са сектори, които опират до живота на всеки българин.

Художникът Радостин Иванов подрежда изложба „Сезон III“ във видинската Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” има удоволствието да представи самостоятелната изложба живопис на Радостин Иванов, чиято експозиция, озаглавена „Сезон III”, включва маслени картини и е част от новото художествено турне на твореца, наречено "Северозапад", информират от ръководството на видинския културен институт. Оттам уточняват, че жителите и гостите на града ще могат да ? се насладят в периода 15 май-20 юни, а официалното откриване на изложбата ще се състои на 15 май от 16 часа в Центъра за обучение, изкуство и култура към библиотеката – БиблиоПоща. Организаторите на проявата съобщават, че Радостин Иванов е роден през 1981 година в Лом. Занимава се с фотография от 2010 година, а от 2015 година твори и в жанра живопис. В творбите си той търси абстракцията, стилът му е минималистичен.

Учители, ученици и родителите им от столицата с дарителска акция в белоградчишките села

През почивни дни в община Белоградчик бе реализирана дарителска акция по инициатива на ученици, учители и родители на деца от столичното училище "Професор Иван Апостолов". В основата на цялостната организация е учителското семейство Полина и Атанас Димитрови, които поддържат редовен контакт с общинската администрация. Високоблагородната акция даде възможност на практика социалните помощи, състоящи се от продукти и стоки от първа необходимост, да покрият крайно нуждаещите се възрастни, самотни  и болни хора от  селата на общината. Изключително мили и трогателни, изпълнени с много вълнение и емоции, понякога и сълзи, бяха срещите между възрастните хора и децата. Всъщност, повечето вече се познаваха от края на миналата година и проведената акция по време на Коледните празници.

Директорката на видинското СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Бисерка Каменова в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/eGl5uHzrZtk е пълният видеозапис на интервюто с директорката на видинското Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Бисерка Каменова, което тя даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. След спечелен конкурс тя заема този пост в средата на миналата година и в началото на разговора ни разказа накратко каква концепция за развитието на учебното заведение е представила пред членовете журито, за да спечели тяхното доверие.

Водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева: „Визия за България” и „Визия за Европа” предлагат радикална промяна, за да живеем достойно. Борисов се превръща в брокер на Ердоган, а България е превърната във вилает

„12 години сме в ЕС и не можем да достигнем онази Европа, за която всички мечтаем. Всички български граждани искаме социална справедливост, достойни заплати и пенсии. Въпреки това,  Борисов ни постави не само в ъгъла на ЕС, но и ни вади от него”, заяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева пред жители на Добрич. Тя добави, че затова БСП води тази битка, която е не само за Европа, но и за България. „Затова, заедно с жители на всички градове и села у нас, създадохме „Визия за България” и „Визия за Европа”. Тези два документа съдържат идеите на левицата за радикална промяна във всички сфери у нас, за да не бъдем първи във всички негативни класации в Европа и да живеем достойно.

В Белоградчик отбелязаха Деня на Европа и Деня на победата

На  площад "Възраждане" гражданите на Белоградчик отбелязаха 9-ти май – Деня на Европа и Деня на победата. По този повод кметът Борис Николов поздрави десетките граждани: "Този ден е голям празник за България и не само, защото ние сме вече част от Европейския съюз, но и защото и страната ни е дала своя голям принос в победата срещу хитлерофашизма и е дала хиляди свидни жертви. Затова нека днес празнуваме деня на Победата и на Европа като неделим празник! Денят на Европа, посветен на мира и нейното обединение, и денят на Победата, без който Европа нямаше да е такава, каквато я познаваме, са празници на единството, изградено върху здравата основа на общите ценности на европейската цивилизация". Поздрав към събралото се множество от хора отправи и майор Дамян Кушев - началник  на Военно окръжие-Видин.

Изпълняващият длъжността директор на видинското Териториално поделение на НОИ Пламен Георгиев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/WB9GiHLpqBo е пълният видеозапис на интервюто с изпълняващия длъжността директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТД на НОИ) Пламен Георгиев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Основната тема на разговора със събеседника ни, който е и дългогодишен началник на отдел „Пенсии“, бе свързана динамично променящата се през последните 2-3 години нормативна уредба, които дават своите отражения както при правилата за осигуряване, така и влияят при условията за пенсиониране. В тази връзка Пламен Георгиев припомни какви са тези законодателни промени, как те са се отразили на осигуряващите се български граждани, в кои случаи част от тях могат да се възползват от правото на т.нар.

Парламентарният секретар на „БСП за България“ Кристиан Вигенин: Бившият комунист Борисов клейми комунистите

През 2012-та година кабинетът Борисов 1 обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация до март 2014-та година, но досега тя не е открита, заяви секретарят на Парламентарната група на „БСП за България“ Кристиан Вигенин, който допълни, че през 2015-та година кабинетът Борисов 2 обещава същата тази болница да бъде завършена за година и половина, но отново резултатът е нулев. Той коментира, че през 2017-та премиерът обещава 12 милиона за доизграждане на лечебното заведение в Ямбол, но пак Борисов не е спазил обещанието си. Народният представител изясни, че преди половин година при гласуване за приемането на бюджета за 2019-та година ГЕРБ отхвърли предложението на „БСП за България“ в бюджета да се осигурят 12 милиона за болницата в Ямбол.

На Гергьовден в Белоградчик честваха храмовия празник на православната си църква

Още от ранна сутрин в църковния двор на православния храм в Белоградчик започваха да се стичат миряни, а поводът бе честването на неговия празник "Свети вмчк Герги Победоносец" и отбелязване на 151-та му годишнина. Празничното благослужение започна с утреня, последваха света литургия, празничен водосвет и освещаване на празничната трапеза, отслужени от Негово Високоблагоговейство  свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. В края на богослужението отец Рафаил пожела на всички присъстващи да бъдат честити и благословени, поздрави именниците и благодари за съпричастността на миряните, дошли да почетат празника на храма, предавайки сърдечните поздрави на Видинския митрополит Даниил за здраве, благоденствие, мир и любов!

Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП до 29 юни, до момента пред данъчните са обявени близо 11 000 е-магазини

Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби, са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите (НАП) до 29 юни 2019 година, предупреждават от приходното ведомство. Срокът за обявяване на е-магазините беше удължен с последните промени в законодателството, напомнят от НАП.  Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират своята дейност. Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, за което е необходим електронен подпис.

Осветиха нов параклис в белоградчишкото село Горен Чифлик

Свещеноиконом Рафаил – архийерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи чина освещаване на храм на новопостроения параклис "Свети Георги Победоносец" в село Горен Чифлик, който е изграден на мястото, където има оброчен кръст на името на Свети Георги. Сред десетките миряни, изпълнили двора на храма, бяха Борис Николов - кмет на община Белоградчик, неговият заместник Антон Трифонов и голяма част от дарителите, станали съпричастни към отколешната мечта на местните хора в селото да има православен храм. В прочувственото си слово кметският наместник Савинка Спасова отбеляза: "Днес ние сбъдваме една мечта на поколения жители на кметство Чифлик. Тя стана реалност благодарение на всички вас, които помогнахте със средства според възможностите си. Благодаря и на тези, които вложеха своя труд в изграждането на храма.

От видинския офис на НАП отчитат: Успешно приключи данъчната кампания

Успешно приключи данъчна кампания 2019 година, през която почти 5700 видинчани подадоха своите данъчни декларации в законоустановения срок - 30 април, сочат данните на видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). От отчета още е видно, че 40 на сто от декларациите за доходи на физически лица от Видинска област са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. От началото на годината до момента чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офис на НАП-Видин са платени над 750 хиляди лева без такси. От приходната агенция съобщават още, че през 2020 година декларирането на доходите ще бъде значително по-лесно за хората, които имат ПИК или електронен подпис.