Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Първо място и специален приз за Белоградчишките скали и Калето

Кметът на община Белоградчик – Борис Николов, присъства на церемонията в Централния военен клуб в София, на която бяха връчени Годишните награди в туризма за 2018 година на Министерството на туризма. Отличията се връчват в 16 категории, а победителите бяха излъчени след онлайн гласуване на специален сайт - www.tourismawards.bg, което приключи на 5 декември тази година. Конкурсът цели да популяризира България като целогодишна дестинация и интересът към него става все по-голям. В категория „Изборът на българите” Белоградчишките скали и крепост заеха първото място с 2815 гласа. Отделно Белоградчишката крепост се нарежди на второ място  с 27,73 % от гласовете в раздела „Туристическа атракция/обект”.

Видински полицаи иззеха 150 000 къса контрабандни цигари, вкараха в ареста двама видинчани

Полицейските действия били предприети вчера към 18 часа на територията на складова база в южната промишлена зона на областния град. В условията на неотложност криминалистите са извършили претърсване в „Мицубиши Лансер“, собственост на 54-годишен видинчанин - криминално проявен и осъждан за престъпление по чл.234 от НК. В колата открили 400 кутии (8000 къса) безакцизни цигари „Royal“, а в автомобила „Опел Корса“ на съпругата му са намерени 60 кутии (1200 къса) от същата марка. При извършения на място личен обиск на 46-годишен видинчанин били открити още 20 кутии (400 къса) цигари. Последвало претърсване във фирмено складово помещение с материално отговорно лице 54-годишният, къдеторазследващите намерили и иззели още 7020 кутии (140 400 къса) цигари.

Назаем от Видин Вест: Как пожарите на мизерията изпепелиха за по-малко от месец шест свои жертви от Видинско

Едва още в началото сме на отоплителния сезон, а във Видинско вече погребаха шестима възрасти хора, изпепелени в пожарите на мизерията. Чиновническата статистика ги записа в отчетите си, експерти от пожарната нищят причините за възникване на пламъците, а в полицията все нещо и стандартно ще напишат във формулярите на образуваните по  трагичните случаи досъдебни производства. И толкова – пръстта над шестте гроба ще заличи спомените за огнените стихии в и без това късата ни памет, а до началото на пролетта  ни предстои да бъдем информирани и за други изпепелени (да не дава Господ) в пожарите на мизерията човеци. Умрелите от студ, който в домовете на стотици хора в региона ни също е рожба на мизерията, обаче у нас никой не ги брои и те даже в полицейската статистика не фигурират.

Форум за предизвикателствата пред социалната интеграция на ромите се проведе във Видин

Обществено-експертен форум под надслов „Перспективи пред социалната интеграция на ромите в Северозападна България отвъд 2020 година“ се проведе във Видин, а организатори на проявата, в която участваха представители от областите Видин, Монтана и Враца, бяха Институтът за модерна политика и Сдружение „Активно общество“. Дискусията бе открита от председателя на неправителствената структура „Активно общество“ Радослав Георгиев, който формулира целта на форума като усилия да се посочат и дефинират проблемите на етническите малцинства в страната, да се назоват проблемите и перспективите пред интеграцията на ромите, да се посочат пропуските в Националната стратегия за интеграция на ромите, както и да се обсъди необходимостта от нейната промяна и актуализация.

7-годишен видинчанин е сред победителите в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“

29 деца от област Видин участваха със свои рисунки в националния етап на Международния конкурс  „С очите си видях бедата” – 2018 г.  Церемонията по награждаването на победителите се проведе миналата седмица в Националния дворец на децата в столицата, а Александър Кристиянов Кръстев от Детска градина „Русалка”, филиал „Здравец”-град Видин спечели първо място във възрастова група 7-10 години -  категория „Деца и ученици от всички общообразователни училища и центровете за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и училищно образование”. Малчуганът и неговите родители присъстваха на награждаването.

Трети печеливш от Видин в кампанията на НАП „Влез в час с данъците“

Десислава Савова, ученичка от ПГ „Асен Златаров“ във Видин, грабна поредната награда в четвъртия сезон на образователния проект на Националната агенция за приходите (НАП) „Влез в час с данъците“, информират от видинския офис на приходната агенция. С правилните си отговори на теста за касовата бележка Десислава си спечели гейминг система за виртуална реалност. Днес тя получи наградата си лично от Ирена Илиева - директор на офиса на НАП във Видин. Националната агенция за приходите провежда образователния си проект за четвърта поредна година. Всички ученици могат да посетят сайта на кампанията www.vlezvchas.bg, където да гледат публикуваните видеа и да се състезават в интерактивна игра за атрактивни награди. Днес е публикуван новият тест на тема „Облагане на печалбата“ и той може да бъде решаван от учениците до 21 декември включително.

Назаем от Видин Вест: Какво се случва с 19-те милиона лева, с които щяха да довършат пречиствателната станция на Видин?

Сагата с изграждането на пречиствателна станция за отпадни води така и не излезе от омагьосания кръг, в който се завъртя още при изграждането на т.нар. видински воден цикъл. Той приключи криво ляво с усвояването на платените от българските данъкоплатци десетки милиони левове, а видинчани така и не разбраха нито защо водният цикъл се оказа подводен, нито защо през летните месеци уж новата канализация разпръсква непоносима смрад, нито защо голяма част от отпадните води няма как да стигнат до бъдещата пречиствателна станция. Нейното изграждане пък, както споменахме по-горе, счупи границите на предишния програмен период, поради което Европейската комисия направи компромис и прехвърли строителството й към новия период до 2020 година.

Председателят на Инициативния комитет срещу изграждане на свинекомплекс в Дунавци Малин Младенов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/MzT27g8WYoI е пълният видеозапис на интервюто с председателя на Инициативния комитет срещу изграждането на свинекомплекс в Дунавци Малин Младенов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора събеседникът ни припомни, че жителите на Дунавци са започнали битката срещу свинекомплекса  преди повече от 11 години, когато е избран и първият инициативен комитет и когато са проведени масови протестни акции, включващи дори блокирането на околовръстния път на Дунавци, който е част от главния път за София Е-79. Недоволството на хората породено от изключително вредните емисии, които тогава са тровели въздуха, който дишат жителите на Дунавци.

С литургия, празничен водосвет и курбан отбелязаха Никулден в Белоградчик

След тържествената Света литургия в белоградчишкия храм „Свети великомъченик Георги Победоносец” мнозина дойдоха на централния площад „Възраждане" в Белоградчик, за да отбележат Никулден. Свети Николай Мирликийски Чудотворец е покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и е един от най-почитаните християнски светци. Свещеноиконом Рафаил – наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи празничен водосвет за здраве на жителите на община Белоградчик. Той честити празника на всички именици и освети празничен курбан за здраве, единение и благоденствие. Кметът на община Белоградчик Борис Николов също поздрави именниците и пожела здраве и късмет.

Броени дни до голямата награда от 50 000 лева в Лотарията с касови бележки на НАП

Остават броени дни, в които участниците в Лотарията с касови бележки на Националната агенция за приходите (НАП) могат да регистрират касови бележки и да се състезават за голямата награда от 50 000 лева, напомнят от видинския офис на приходната агенция. Късметлията ще бъде изтеглен на 10 декември в ефира на bTV, а потребителите могат да регистрират касови бележки на сайта https://kasovbon.bg до 11,59 часа на 9 декември 2018 година. От началото на инициативата за участие са регистрирани над 30 милиона касови бележки на обща стойност 417 милиона лева. Гражданите на Видинска област са едни от най-активните, като всеки от тях е регистрирал средно по 452 касови бележки. До момента данъчните са раздали 51 предметни награди – телевизори, лаптопи, телефони и други, както и 11 месечни награди от по 2000 лева.

Сдружение „Активно общество“ учредява Годишни младежки награди

На 5 декември, когато Сдружение „Активно общество“ отбеляза своя шести рожден ден, беше обявено учредяването на Годишни младежки награди. Това стана на пресконференция, провела се в офиса на Сдружение „Активно общество“, на която беше представен правилникът за връчване на наградите, както и беше обявено, че започва приемането на номинации в отделните категории. „Решихме за шестгодишнината на Сдружението да учредим годишни награди, които да се връчват на млади активни хора от област Видин, които са се изявили в различни насоки – смятаме, че това ще бъде едно признание за младежите, които успяват по някакъв начин да допринесат за  развитието на нашата област.

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик

В присъствието на много деца и възрастни - родители, баби и дядовци, бяха запалени светлините на коледната елха в Белоградчик, която тази година е висока цели 16 метра. Те озариха небето в центъра на града и украсиха централния площад „Възраждане“. Сред участниците в тържеството бяха и кметът на общината Борис Николов и добрият Дядо Коледа. С много трепет и вълнение малчуганите, заедно с всички присъстващи, отброиха времето до запалването на светлините. Така бе поставено началото на наситената с културни събития Коледно-новогодишна програма на община Белоградчик в дните до края на 2018 година. В студената декемврийска вечер децата истински се радваха и активно участваха в представените скечове, игри и забавления от артистите от Видинския драматичен театър Минка Сурдулова и Ирина Флорова.

Публичните изпълнители на НАП-Видин продават на търг недвижими имоти и машини на длъжници на обща стойност 95 000 лева

Днес изтича срокът за оглед и подаване на предложения за участие в търг с тайно наддаване за тристаен апартамент ново строителство, находящ се във Видин на улица Шейново № 2 със застроена площ 111 квадратни метри при първоначална цена от 26 250 лева, съобщават от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП).

Ученици от София подпомогнаха самотни хора от белоградчишките села

Ученици, учители и родители от софийската частна гимназия с преподаване на английски език "Професор Иван Апостолов" дариха продукти и парични средства на самотни и бедни хора, живеещи в селата на община Белоградчик. Инициативата е на учителското семейство  Полина и Атанас Димитрови, а реализацията на благородната идея далеч надхвърля първоначалния замисъл – дарението да е за хората от четирите най-малки села в района. Разбирането и широката подкрепа, която среща акцията, позволиха даренията да стигнат до нуждаещите се хора във всичките шестнадесет села на общината. Подаръците бяха поднесени от представителна група на дарителите, водена от учителя Атанас Димитров. Трогателни, изпълнени с много вълнение и емоции, понякога и със сълзи, бяха срещите между изстрадалите възрастни хора и децата. Разменяха се думи на благодарност и утеха.

От НАП напомнят: Остават 13 дни за коригиране и плащане на авансовите вноски за корпоративен данък за 2018 година

На 17-ти декември изтича срокът, в който се внася последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за тази година, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Същевременно това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за 2018 година, за да не надвнесат ненужно данък или за да не плащат лихви към НАП при определени несъответствия на вноските. Авансови вноски за корпоративен данък са длъжни да правят фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева. Авансовите вноски за корпоративния данък са месечни и тримесечни и се определят на базата на прогнозна данъчна печалба за текущата година.