Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Министър Миков: Докладът на ЕК - стимул за МВР

Приемам изводите на ЕК, смятам, че са обективни и че ще изиграят ролята на стимул за работата на Министерството на вътрешните работи  за по нататъшното продължение на усилията във връзка със започнатите реформи.  Така вътрешният министър Михаил Миков коментира доклада на ЕК минути преди да замине за Брюксел, съобщи News.bg. По думите на министър Миков има какво да се направи и то доста по отношение на защитата на класифицираната информация.  Според него е необходимо по-цялостно съобразяване със закона за класифицираната информация и да се защити системата от изтичане на информация. По отношение на организираната престъпност и корупцията вътрешният министър очерта няколко посоки на действия. Първо - законодателни промени - интегриран капацитет в МВР на звената с борба с организираната престъпност и на криминалната полиция. Той изрази готовността на министерство да подкрепят идеята на главния прокурор за създаване на подобен тип звено.

Втората посока на действие, която Миков определи, е довършване правната база за взаимодействие с Държавната агенция за национална сигурност и с прокуратурата. Третата посока на действие е доразвиването на международното оперативно полицейско сътрудничество.

Другите неща, които са свързани с доклада, които касаят работата на вътрешното министерство, по думите на Миков, са увеличаване на капацитета на МВР за преодоляване на  редица пороци, свързани с лоялността на служители, освен изграждането на звеното за вътрешна сигурност. Според вътрешният министър е необходимо и актуализиране на вътрешната подзаконова нормативна база.

„Ясно е, че предизвикателствата са преодолими. Ясно е че редица от констатациите в доклада са свързани с промените в закона на МВР и по точно по-доброто очертаване на функциите  в досъдебната фаза, както и законодателната база за въвеждането на полицейско разследване", каза Миков.

Той изрази убедеността си от МВР да реализират обезпечаването с техника на полицейското разследване и досъдебното производство.

Миков за пореден път призна заинтересоваността на министерството да разполага с „една здрава администрация и силна съдебна система, способна отлично да се бори с корупцията и организираната престъпност"

 

Публикувай нов коментар

  • Адресите на уеб-страници и e-mail адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Разрешени HTML tag-ове: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.

Повече информация за опциите на форматиране

CAPTCHA
Попълнете полето. Малки и главни букви имат значение.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.