Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Септ. 2018

Септември 29th

Назаем от Видин Вест: Срещу автомобилния хаос в центъра на Видин трябва не синя, а червена зона!

Знае се, че при кметуването на Румен Видов през 2010 година възникна идеята за обособяването на синя зона в централната част на Видин, както и се знае, че тя бе въведена след около две години от тогавашния видински градоначалник Герго Гергов. Намеренията и на двамата бяха повече от добри – срещу левче на час за паркиран автомобил да изчезнат от центъра на Видин безразборно и нерегламентирано спрените по улици и тротоари всякакви коли. Днес, шест години по-късно, броят на колите не само не намаля, но и толкова драстично се увеличи, че те буквално превзеха всяко празно пространство в центъра на Видин. В същото време справката от общината сочи, че за миналата година приходите от таксите за паркиране (кеш и чрез SMS) са общо 37 082 лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Покровителите на Гинка Върбакова бъркат във вашите джобове, за да напълнят своите

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. Това става с решение на Общото събрание на ООН от 14.12.1990 г. На този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и техния принос за изграждането на нашето общество. Честит празник! Казвам го с уважение, но и с тъга и извинение, че и днес милион и половина от вас живеят на прага на бедността. Обръщам се и към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора, че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии, че не приемат предложението ни за диференцирана ставка на ДДС, което ще доведе до облекчение за Вас. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително за застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Ще плащате ли тези 12 лв.

Септември 27th

50-ата годишнина от побратимяването на Белоградчик и Княжевац бе отбелязана с прием в посолството на Сърбия у нас

Приемът на посланика на Република Сърбия в София Н.Пр. Владимир Чургус е поредната инициатива от множеството прояви и събития тази година, които се провеждат по повод 50- годишния юбилей от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между община Белоградчик, Република България, и община Княжевац, Република Сърбия. В събитието участваха посланиците на Словения, Хърватия, Босна, Македония и Черна гора.

Областната дирекция на МВР-Видин обявява конкурс за 18 вакантни полицейски длъжности

Конкурсът, обявен със заповед на министъра на вътрешните работи  за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР-Видин, е за вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:
1. Отдел „Охранителна полиция“
Сектор „Пътна полиция“
Група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“
- младши автоконтрольор – II - I степен - 1 (една) вакантна длъжност;
2. Група „Оперативна дежурна  част“
- водач на оперативен автомобил - II - I степен- 2 (две) вакантни длъжности;
3. Районно управление - Видин
3.1.

Видинският народен представител от БСП Филип Попов: Ние сме при хората. Както Борисов казва - отговорност на управляващите е да си осигурят кворум

„За пореден път се видя, че това Народно събрание е изпразнено от съдържание. Позиция на Борисов е, че да се осигури кворум за работата на парламента, е отговорност на управляващото мнозинство. Но ГЕРБ не успяха да се съберат, за да заработи НС“. Това заяви секретарят на Парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов след проваления опит за осигуряване на кворум  за работа на парламента и разпускането на депутатите. Той подчерта, че в залата е имало народни представители от всички парламентарни групи, но е очевидно, че  ГЕРБ и ОП не могат да осигурят мнозинство за работа на парламента. Социалистът припомни, че на 17.07.2014 година Бойко Борисов заявява: „Аз ще дойда в парламента, за да направим кворум и да гласуваме оставките на правителството на Орешарски“. Попов подчерта, че сега нещата стоят по същия начин.

Септември 26th

От НАП напомнят: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица, напомнят от видинския офис на НАП (Националната агенция за приходите). Оттам уточняват, че гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Тъй като през тази година 30 септември е в неделя, срокът за подаване на формуляра е 1 октомври.

Директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/xCzv9SFVGC0 е пълният видеозапис на интервюто с директора на видинското Средно училище „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора събеседникът ни информира, че училището не само е успяло да изпълни план-приема за новата учебна година, но и се е наложило да не удовлетвори доста постъпили молби поради по-големия брой желаещи ученици, отколкото позволява капацитетът на учебното заведение. Това, уточни директорът му, най-вече се отнася за влязлото в сила разпореждане от община Видин, с което се ограничава до три броят на паралелките в първи клас, които миналата година са били пет.

Септември 25th

Назаем от Видин Вест: Речната гара – археологическият ребус като част от фасадата на Видин

Едно от лицата на Видин откъм Дунава е сградата на Речната гара, от чиито външни стени се кърти каменната облицовка и вероятно незапознатите с историята ? с основание вече се питат дали пък не е построена по времето, когато е издигната „Баба Вида“. Състоянието на Речната гара откъм Дунава пък е направо апокалиптично, а как това изглежда през погледа на западняците-пасажери от круизните кораби, можем само да гадаем. Днес, например, когато бяха направени снимките към този материал, на т.нар. Пристанищен терминал Видин-Център бяха пристанали два кораба, превозващи общо над 300 туристи, дошли да се полюбуват на видинските ни красоти. И както винаги, те най-напред на българския бряг са радушно посрещнати от неформалния, но реален господар на Речната гара – Райчо. За него още говорят, че е неформалния, но реален господар на пристанищната ни сграда.

На Дунав мост 2 разкриха 5 килограма хероин, скрит в тайник на лека кола с българска регистрация

Гранични полицаи и митничари задържаха на Дунав мост 2 пет килограма хероин, укрит в тайник на лека кола с българска регистрация, съобщават от пресцентъра на МВР. Оттам уточняват, че автомобилът „Мерцедес“ с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната към 19,30 часа на 18 септември в района на ГКПП-Дунав мост Видин-Калафат и колата е селектирана от гранични полицаи, по чиято инициатива е поискана щателна митническа проверка. Първоначално превозното средство е сканирано с рентгенова апаратура, при което е установено отклонение в конструкцията на автомобила, а в помощ на митническите инспектори е включено и специализираното куче Хера.

Септември 24th

Директорът на видинската РДПБЗН-Видин комисар Станислав Генчев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/BsXIudxhcDc е пълният видеозапис на интервюто с директора на видинската Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Станислав Генчев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Разговорът със събеседникът ни бе по време на седмицата на пожарната безопасност, която тази година се проведе в средата на септември и бе в навечерието на професионалният празник на българските пожарникари. По този повод комисар Генчев съобщи кои видински пожарникари са отличени тази година за своите постижения, след която анализира възникналите произшествия в областта от началото на годината.

Септември 23rd

Назаем от Видин Вест: Кой ще спаси центъра на Видин от автомобилния терор?

Централната част на Видин, включително и пешеходната, вече тотално е окупирана от безразборно и безнаказано спрени леки, лекотоварни и товарни автомобили. Които безразборно са паркирани от двете страни на улиците до и върху тротоарите. Дори там, където са сложени, може би за украса, забраняващи влизането на моторни превозни средства пътни знаци. Автомобилният терор в града ни вече придоби такива размери, че пешеходците, в т.ч. майките с колички и малки деца, трябва да проявяват завидни акробатични умения при провирането между спрени, спиращи, тръгващи и движещи се леки, лекотоварни и товарни автомобили. Абсурдът става още по-голям, ако уточним, че от всеки безразборно паркиран автомобил са слезли един, двама, трима, четирима или петима шофьори и пътници, които на твърда земя веднага се превръщат в пешеходци.

С празнични тържества и хоротека отбелязаха Деня на независимостта в Белоградчик

Десетки граждани и гости на града се бяха стекли на площад "Възраждане" в Белоградчик, за да вземат участие в честването на 110 години от Деня на независимостта на България. Похвално беше, че в празника участваха и много млади хора. В празничната хоротека  участваха танцовите формации  към Детски комплекс, както и представители на танцовата формация "Калина" към Младежки дом и фолклорна формация "Рамонда".

Септември 22nd

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си

„Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение". Това написа във Фейсбук председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова. Тя добавя, че и днес независимостта не е титла, която получаваш наготово, а всекидневен избор - какъв да бъдеш. „Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си. Честит празник, българи!", пише още лидерът на левицата. 

Започна строителството на два социални центъра в Белоградчик

В Белоградчик направиха първа копка на строително-монтажните работи на обекти "Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа за деца с увреждания и техните семейства -Белоградчик" и "Център за настаняване от семеен тип - Белоградчик", осъществявани по проект  "Предоставяне на нови социални услуги в община Белоградчик", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020" по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“.

Септември 20th

Видинското читалище "Светъл ден-2009" стартира втория етап на кампанията за социално предприемачество

Екипът на видинското Народно читалище "Светъл ден-2009" започна реализацията на втората част на мащабната кампания за популяризиране и подпомагане на младежкото предприемачество, съобщи за 44 ПАРАЛЕЛ консултантът на екипа Борислав Ванков (на снимката вдясно). Той допълни, че серията от прояви ще се проведе на територията на община Видин, а предстоящата за реализация идея е избрана от постъпилите общо 49 предложения на младежи от шест държави. Ванков уточни, че това е станало след проведената среща в китайския град Шанхай, където е решено да се популяризира втората (събрала най-много гласове в най-популярната социална мрежа) идея от първоначално представените 49 такива.