Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Авг. 2018

Август 31st

Във Видин арестуваха 26-годишен телефонен измамник от Бургас

Криминално проявеният мъж, осъждан за телефонни измами, е привлечен в качеството на обвиняем за съпричастност в ролята на съучастник-помагач по досъдебно производство, образувано по описа на РУ-Видин.
На 29 август около 20,15 часа 68-годишна жителка на Видин сигнализирала на полицейски патрул, че минути по-рано до кофите за смет срещу МОЛ-а оставила плик с ценности. Тя обяснила как помага на органите на реда да задържат терористи, след като в телефонни разговори била убедена да съдейства. Униформените реагирали незабавно и заловили лицето, изпратено да прибере плика от мястото, посочено от жената. В него имало 280 лева, 200 евро, златни накити и множество монети с различен номинал от различна валута.

Август 30th

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: Кого удря предстоящото ново райониране на България?

Новото прекрояване на административната карта на България е неизбежно и сегашните 6 района за планиране неизбежно трябва да се окрупнят, защото голяма част вече не отговарят на европейските критерии. Според тях,  населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000 души, както и населението му да е над 3. Новото райниране пък трябва да е всила за следващия програмен период 2021-2027 година, за да могат да се усвояват евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на Европейския съюз. От регионалното ни министерство бързат с прекрояването на сегашната административна карта и до края на тази година трябва да излязат с конкретно предложение. Засега са предвидени три проектоварианта.

Август 29th

Изпълнителният директор на видинската МБАЛ „Света Петка“ д-р Цветан Василев в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/EL6bLQC8emc е пълният видеозапис на интервюто с новия изпълнителен директор на видинската Многопрофилна болница за активно лечение „Света Петка“ д-р Цветан Василев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора той припомни създаденото в болницата при предишните му управления – все по-добре работещия Диагностично-консултативен център към лечебното заведение, санирането на болничната сграда с подмяна на отоплителната ? инсталация, както и прекратяване на порочната практика с монтирания преди години в болницата частен скенер. Д-р Василев бе лаконично ясен и конкретен, че основната цел на него и на неговия екип при сегашното управление на най-голямата в региона болница е стабилизиране на финансовото ? състояние и запазване на предлаганите в нея медицински услуги.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Корупцията ни ограбваше, а сега – и убива. Магистралите са най-голямата кражба в държавата, конкурира ги кражбата в санирането.

„Има ли смелост премиерът Борисов да каже, че строи пътища и магистрали така, че хората загиват по тях, както досега се хвалеше  с пътищата, които строи правителството. Трябва да бъде поета политическа отговорност на най-високо ниво. Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално”. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя добави, че  гордостта на премиера – магистралите, са най-голямата кражба в държавата, конкурирайки се със санирането. „Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов”, категорична бе Нинова.

Август 28th

Белоградчик ще се сдобие със съвременен социален комплекс за деца и младежи в неравностойно положение

Oбщина Белоградчик е една от 54-те български общини, които са включени в „Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейната среда“, утвърдени от Междуведомствена работна група за управление на процеса по деинституционализация на грижата за децата. На тяхна територия, с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж”, ще бъдат изградени центрове за социални услуги за деца.

Август 27th

Кучето Джейк и митничари осуетиха износ на над 1000 кутии контрабандни цигари на Дунав мост 2

Над 1000 кутии цигари, укрити в резервна гума и специален тайник, задържа мобилен екип на Митница Лом в района на ГКПП Дунав мост 2, а в операцията по разкриването на опита за контрабанда е учасвало и митническото куче Джейк, информират от Агенция Митници. Това станало, след като на 23 август е бил спрян за проверка при излизане от страната товарен автомобил с българска регистрация. Митническите служители се усъмнили в резервната гума на автомобила и с помощта на специално обученото митническо куче Джейк в резервната гума и в тайник под тапицерията на задната част на кабината са открити общо 1070 кутии (21 400 къса) цигари от марките „Марлборо" и „Дънхил" - всичките с валиден български акцизен бандерол.

Август 25th

Кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/McP0Pa4I_0Q е пълният видеозапис на интервюто с кмета на община Кула д-р Владимир Владимиров, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Разговорът с него бе в навечерието на традиционният Кулски панаир, който в края на това лято се провежда за 102-и път. Събеседникът ни обаче акцентира върху успешно приключилия трансграничен проект със съседна сръбска община „Чист и зелен живот“ за общо 586 958,62 евро, от които с частта за община Кула са доставени сметосъбираща машина, техника за почистване и са осигурени работни места за обслужващия персонал. По друг трансграничен проект – „Пребори горските пожари“ за обща сума от 573 353,57 евро, работата на екипа е в напреднала фаза, подчерта д-р Владимиров.

Август 24th

Митничари задържаха на Връшка чука над 1500 контрабандни таблетки „Ривотрил“

Служители на Митница Лом предотвратиха на Връшка чука контрабанден внос на над 1500 таблетки от медикамента „Ривотрил", който съдържа наркотично вещество, информират от Агенция Митници. Оттам допълват, че в сряда инспектори от Митнически пункт "Връшка чука" спират за проверка лек автомобил „Тойота Ярис" с българска регистрация, пътуващ от Сърбия за България. При проверката в пътническа раница и в жабката на автомобила митническите инспектори откриват недекларирани 1530 броя  таблетки (51 кутии по 30 хапчета във всяка) от медикамента „Ривотрил". Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Лом.  43-годишният български гражданин, управлявал автомобила, е задържан за срок от 24 часа, а работата по случая продължава.  

Август 23rd

Близо половин тон нелегална ракия и незаконен казан за варенето й са открити в частен имот в Ружинци

Близо половин тон нелегална ракия е открита при съвместна проверка на инспектори от Митница Лом и полицаи от РУ-Белоградчик  в частен имот в село Ружинци, информират от Агенция Митници.  В имота е действало и нелегално съоръжение за дестилиране на етилов алкохол. В момента на извършването на проверката, на 21 август, дестилаторът е бил в работен режим, а от охладителя течал високоградусов алкохол. В жилищните помещения на имота са открити общо 482 литра ракия без документи за произход и платен акциз. Дестилаторът и  цялото количество алкохол са задържани в склад на Митница Лом. Срещу нарушителя е образувано административнонаказателно производство и са взети проби за лабораторен анализ, а работата по случая продължава. 

Август 22nd

Видинският народен представител от БСП Филип Попов: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

„Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“. Получихме оставката на зам.-председателя на КФН, но това не е достатъчно. Искаме оставката на цялата Комисия за финансов надзор“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на БНР. Той подчерта, че КФН е имала възможност да въздействат, контролират и изискват информация по отношение на всеки един застраховател, който оперира на територията на България. Попов обясни, че „Олимпик“ е регистрирана още 2009 г. в България. „Собственикът й, който е регистрирал фирмата в Кипър, е някакъв испанец Диего, на когото е забранено в родината му Испания, да извършва каквато и да било финансова дейност. Но той от 2009 до 2018 г. безпроблемно работи в България и изкарва от българските граждани около 21 млн. евро.

Студенти от Видин могат да учат безплатно в Европейски политехнически университет

Европейски политехнически университет разширява програмата си за безплатно обучение и ще приеме 36 студенти от цялата страна без заплащане на семестриални такси. Броят на безплатните места е разпределен по 12 във всяка от акредитираните бакалавърски специалности – Приложна информатика, Зелена енергетика и Строително инженерство. Срокът за подаване на документи за прием по новите условия е до 22 септември 2018 г. Преференциите за студентите ще се запазват и за следващите години при условие, че завършват всяка година с минимален среден успех много добър 5.00. А на студентите, които живеят извън Перник, се предлага възможност за настаняване в общежитие. В българския университет преподават доказани български и италиански професори.

Август 21st

Зам.-председателят на БСП Деница Златева: Искаме оставката на министър Цачева заради търговския регистър, ще подкрепим и тази на Ралица Агайн

„В страната има две тежки кризи – вече десети ден Търговският регистър е сринат, много малка част от него работи, но все още нямаме информация какво точно се е случило и какви мерки са предприети и над 250 000 българи останаха без застраховка Гражданска отговорност. Имаме смяна на директори, но ние искаме да бъде понесена и политическа отговорност с оставката на министър Цачева, защото Агенцията е подчинена на Министерство на правосъдието”. Това каза заместник председателят на НС на БСП Деница Златева пред БТВ. Тя припомни, че има доклад от инспектората към министъра на правосъдието от февруари 2018 г., в който се препоръчва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност от Зорница Даскалова, но нищо не е последвало.

Август 20th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Има решение по случая с „Олимпик“, могат за 24 часа да приемат закон за Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи

Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки – първата е проект за решение по казуса за ЗД „Олимпик“, а втората е за изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и електронните системи в страната. Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от фалита на кипърското дружество „Олимпик“ български граждани. Застраховането е регулиран пазар, в който държавата има своята ключова роля. Освен това, „Гражданска отговорност“ е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци.

Август 19th

Назаем от ВИДИН ВЕСТ: За Телеграф капия и съсипията на публично-частното й „партньорство“

За орташката кобила се знае, че и гладни вълци не я поглеждат, щото е само от кожа и кост. От великолепната някога Телеграф капия пък днес са останали само разпадащи се руини и бурени. Понеже, разбираме, и тя, ако да е паметник на културата и под особена закрила, била също на трима ортаци – държава, община и частник. Та от публично-частното им партньорство една от култовите забележителности на Видин е превърната в смърдяща и обрасла в треволяци и храсталаци язва и то в сърцето на Градската градина. В историческите документи пише, че Телеграф капия е част от крепостната система на Видин откъм Дунава, която, както твърдят османо-турските надписи на Пазар и Топ капии, е градена под ръководството на областния архитект Мустафа ага, „който бил изкусен в геометрията“.

Август 18th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Борисов да обясни срива в електронните системи в България, това е заплаха за националната сигурност

“Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание другата седмица”, заяви председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. По думите й, левицата предлага то да бъде с дневен ред, който се състои от две точки. На първо място председателят на БСП посочи изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за кризата с електроните системи в България - Търговският регистър и не работи вече 7 дни, а на Министерство на правосъдието -  8 часа. "Кризата с Търговския регистър засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения. Правителството е безсилно вече седми ден да се справи.