Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Юни 2018

Юни 30th

НАП Данъчните проверяват 290 души с големи разходи, но без никакви доходи

Инспекторите на  Националната агенция за приходите (НАП) започват проверки на 290 души, които са извършили разходи за минали години над 50 000 лева., но едновременно с това нямат никакви официално декларирани доходи, информират от видинския офис на приходната агенция. Оттам поясняват, че общото между всички, на които са възложени проверки е, че са се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но дори не са подали данъчна декларация за доходите. Едновременно с това тези физически лица са извършили значителни разходи –50 000 лева за година. Инспекторите на НАП ще  изследват източниците на доходи в семействата на проверяваните, както и издръжката на домакинствата и разходите им. Ако бъдат установени несъответствия между имущество и доходи, ще бъдат възложени данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от приходната администрация.

Народният представител от БСП Георги Свиленски пред БНТ: Ние спечелихме моралният вот, какъвто искахме да го представим пред обществото

„Ние спечелихме моралния вот, такъв - какъвто искахме да го представим пред обществото. В началото на европредседателство бяхме обвинявани, че искаме да го саботираме. От дни разбирам от медиите, че опозицията не се била справила с вота. БСП, като опозиция в парламента, има 35 минути време за изказвания. От тях ние използвахме 23, в които казахме мотивите и притесненията ни и какво трябва да се направи. Останаха 12 минути. Срещу нашето време, управляващите имаха 42 минути на ГЕРБ, 26 на ОП и 20 минути на ВОЛЯ, плюс времето на всеки министър, колкото си иска. А дебат нямаше.” Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по БНТ, в коментар за вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Юни 29th

Във Видинска област продължават полицейските проверки и специализирани операции, целящи ограничаване нивата на търговия с нелегален тютюн

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Видин иззеха 20 кг тютюн. Полицейските действия бяха предприети в хода на образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. След получено разрешение, с разпореждане на съдия при Видинския районен съд, служителите на реда извършили претърсване в частен имот, ползван от 49-годишен видинчанин в село Срацимирово, община Грамада. В мазето на къщата полицаите открили 20 кг тютюн без акцизен бандерол, пакетиран в 40 плика. Ден по-рано мъжът бе задържан в полицейския арест, след като икономически полицаи иззеха от багажника на лекия му автомобил 10 найлонови плика с общо 5,236 кг тютюн, а от жилището му в областния град - още 50 кутии цигари и пакетирани 764 грама тютюн. Работата на разследващите по случая продължава.

Юни 28th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Сделката за ЧЕЗ е тъмна и задкулисна от началото до края, даваме Иван Иванов на главния прокурор и искаме оставката му като председател на КЕВР

„Внасяме сигнал до Главния прокурор срещу Иван Иванов – председател на КЕВР, на основание член 282 от НК, който гласи, че длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, се наказва с лишаване от свобода до  5 години”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Нинова заяви, че  основанието за този сигнал срещу Иван Иванов е днешното му изказване в парламента, с което той отказва да изпълни задълженията на Комисията, вменени в закона с промените, които се направиха заради случая с ЧЕЗ. „Тази промяна в закона бе направена, за да осъществява контрол държавата върху сделки, които застрашават националния интерес. Днес г-н Иванов пред целия парламент каза: ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош.

Юни 27th

Голямо количество нелегална ракия е задържана в дома на търговец от видинското село Извор

Служители на отдел Митническо разузнаване и разследване в Митница Лом, съвместно с екип на Митнически мобилни групи, задържа 176 литра ракия при проверка в село Извор, област Видин, съобщават от Агенция Митници. Оттам уточняват, че проверката е извършена вчера, при която митническите служители са проверили търговски обект, където констатират, че собственикът държи тютюневи изделия в търговско количество без необходимото разрешение за търговия с тютюневи изделия. В последствие екипът извършва проверка и в жилищния имот на собственика на търговския обект, където са открити 176 литра етилов алкохол (домашна ракия) с висок алкохолен градус. Търговецът не е представил документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциз за стоката.

Юни 26th

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна: Време е народът да въздаде справедливост по единствения законен начин- с волята и гласа си на предсрочни избори

Внесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството не може да изпълни конституционното си задължение да осигури обществения ред и националната сигурност на страната. Със съжаление разбираме, че започваме този дебат в момент, когато арестант току- що се е отклонил от втория етаж на районното полицейско управление в Пловдив. Задържан за притежание на наркотици е избягал току- що от районното в Пловдив. Надявам се, г-н Радев, да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне. По същество, нека да започнем с най-тежкия проблем за българските граждани – така наречената „битова престъпност“, иначе - конвенционална. Можем да изредим стотици ежедневни случаи на кражби, нападения, грабежи и побой над хора.  Хората са не само незащитени, но и престъпниците остават неразкрити.

Видинският куклен театър ви кани на новата си премиерна постановка

Пиесата „Акули в банята“ по Сара Макинтайър е новият премиерен спектакъл, който този четвъртък представя трупата на Държавен куклен театър-Видин, съобщиха от ръководството на културния институт. Постановката е по драматизацията, режисурата и сценогафията на Бояна Минковска – Николова; музиката е на Петко Манчев, а артистичният състав вклучва актьорите Маргарита Костова, Елена Мончева, Калоян Патерков и Христо Иванов. Началото на премиерния спектакъл е определено за 11 часа, а мястото – салонът на Видинския куклен театър.  

Юни 25th

Коалиция "БСП за България" изключи ЗС "Александър Стамболийски"

На съвместно заседание на Коалиционния съвет на „БСП за България", Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на Парламентарната група на „БСП за България" бе взето решение за изключване от коалицията на ЗС „Александър Стамболийски", съобщиха от централата на левицата. Оттам поясняват, че действието е предприето на основание член 22 от Коалиционния договор, който гласи: „Партия, член на коалицията, взела решение за самостоятелно участие в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, както и в избори за общински съветници и кметове и за членове на Европейския парламент, се изключва от Коалицията“. От „Позитано" 20 допълват, че до днешното решение се е стигнало, след като в събота, на Конгреса на земеделците, било потвърдено решението им за самостоятелно явяване на избори.

Юни 24th

Кметът на община Белоградчик Борис Николов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/MGMeNFGcImA е пълният видеозапис на интервюто с кмета на община Белоградчик Борис Николов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. Разговорът с него започна с отговора на въпроса докъде стигна процесът по изпълнението на програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради и санирането на обществените общински и държавни сгради. Събеседникът ни бе категоричен, че Белоградчик е първи сред българските градове и в двата етапа на програмата за енергийна ефективност и че благодарение на нея са обновени  жилищни блокове с общо 900 апартамента, както и че санирани всички общински, държавни и обществени сгради в Белоградчик.

Юни 23rd

Зам.-председателят на Крум Зарков на ПГ на „БСП за България” пред Дарик: С вота на недоверие ние търсим отговорност от правителството

„С вота на недоверие ние търсим отговорност от правителството затова, че не може или не иска да се справи с престъпността и да осигури сигурността на Българите. Примерите от последните месеци са много. От убийства до бегълци от затворите и неразкрити престъпления”. Това каза заместник председателят на Парламентарната група на „БСП за България” Крум Зарков пред Дарик. Той добави, че провалът в сектор Сигурност е очевиден за всеки български гражданин и всеки, който гласува против вота на недоверие, се опитва да задържи правителството на власт, на всяка цена. Народният представител заяви, че БСП иска да постави важните теми за сигурността на дневен ред, защото полицаи, надзиратели, служители в сектор Сигурност протестираха с месеци, но исканията им не са били чути. Зарков каза още, че втората тема на вота е провалът на политиката сектор Отбрана.

82-ма зрелостници от ПМГ „Екзарх Антим I“ получиха своите дипломи

Тържествената церемония, в която 82-ма абитуриенти на ПМГ "Езарх Антим I" получиха своите документи за зрелост във Видин, премина под благослова на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, събщиха от Видинската света митрополия. На младите хора НВП Видински митрополит Даниил пожела: „Помнете, че думата образование идва от Образ. Божият образ във всеки от нас е саможертвената любов. Вършете с любов и отдаденост делата, на които се посвещавате във всеки свой ден. Защото всеки ден ние правим избори, които определят посоката на нашия живот. Бог е до вас и ще ви помага. Доверете му се". Пред вратите на Видинския драматичен театър 83 шапки полетяха към ясното небе. 83 усмивки бяха уловени от десетки камери.

Юни 22nd

Лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна: Да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер

Днес поставяме на вашето внимание най-горещата тема в Европа в момента, която ще има последици, и то дългосрочни, и за България. Както вече знаете, Европа отново е пред миграционна криза. Европа се раздира от противоречия. Европейските лидери са на коренно различни мнения. В тази ситуация на 28 юни предстои среща на върха, която ще се проведе в следната бурна и тежка за всички ни ситуация. Първо, Италия и Малта на 11 юни забраниха на хуманитарен плавателен съд с 600 мигранти да се доближи до техните брегове. Второ, австрийският канцлер Курц обяви създаване на „Ос на желаещите“ за борба с нелегалната миграция, за която се разбраха вътрешните министри на Австрия, Германия и Дания. Трето - това породи остро противоречие и противопоставяне в Германия между вътрешния министър Зеехофер и канцлера Меркел и доведе до политическа криза в германското правителство.

Белоградчик стяга 112-ия си панаир, за първи път ще го правят на площада

Ден преди Петровден – на 28 юни, за 112-и път в Белоградчик се открива традиционният 4-дневен панаир, който тази година за първи път ще се проведе на централния градски площад „Възраждане“, съобщи за 44 ПАРАЛЕЛ кметът на общината Борис Николов. Той допълни, че организатор на проявата е фирма от Белово, Пазарджишко, която е поела ангажимент да постави стилни съвременни шатри и бирария, с които да бъдат удовлетворени и най-капризните изисквания на търговци и гости на панаира. Културно-развлекателната програма през първия ден включва официалното откриване, след което следват изпълненията на Мъжкия камерен хор на Белоградчик на съставът за руски и цигански романси от Расово, както на Гвардейския духов оркестър и на изпълнителката Ана-Мария.

Юни 21st

БСП за България внесе предлжение за оотмяна на лятната ваканция за парламента

„Срещнахме се с майките на деца с увреждания пред парламента и ги уверихме, че поставихме условие на правителството да внесе законодателни предложения до края на юли. Ние имаме готовност с конкретни текстове. Информирахме ги, че изпълнихме ангажимента си към тях и „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за отмяна на лятната ваканция на парламента“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Проектът на решение е със следните мотиви: „Търпението на хората с увреждания е изчерпано поради очевидната и безспорна невъзможност да оживяват в условията, в които ги поставят българското правителство и парламент. Тази група се нуждае от обществена подкрепа, в най-голяма степен. Отказът на държавата да изпълни ангажиментите си към тази най-уязвима група от населението води до реални човешки трагедии.

23 свежи канабисови растения, суха листна маса и семена от същата култура иззеха вчера служители на РУ-Видин, арестуван е 21-годишен видинчанин

Полицейските действия, насочени срещу производството и разпространението на наркотици, предприеха вчера видински полицаи, които извършиха претърсвания и изземвания в три имота. На терасата на апартамент, обитаван от 21-годишния И.И. във Видин служителите на реда се натъкнали на 7 растения с височина до 38 см, отглеждани в саксии. В стъклен буркан открили множество семена с характерен мирис на коноп и метална кутия със суха листна маса. При полевия наркотест тревата и семената реагирали на канабис. Последвали претърсвания в село Бела Рада. В градина на имот, обитаван от бабата на младия мъж, полицаите открили засадени седем конопени растения с височина от 30 до 130 см. При огледа в съседен необитаем имот били установени още 9 стръка с височина от 35 до 140 см. Свежата листна маса индикирала на канабис при наркотеста.