Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Май 16, 2018

Областният управител Албена Георгиева и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посетиха учебни заведения в област Видин

Областният управител на Видин Албена Георгиева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, народният представител Владимир Тошев и началникът на РУО-Видин Веселка Асенова посетиха учебни заведения в област Видин. Целта на вчерашната визита бе министърът на образованието и науката да се запознае на място с условията в учебните заведения, с работата на педагогическите колективи и взаимодействието им с останалите институции. Видинска област е най-благоприятно засегната от промените във финансирането на образователната система в предучилищното и училищното образование. Това каза при посещението си във Видин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това стана възможно, след като разпределението на средствата за образователните институции зависят вече не само от броя на учениците, а и от броя на паралелките.

Младите огнеборци от СУ „Васил Левски”-Кула са победители в областната надпревара

Оспорвана бе днешната надпревара на стадион “Георги Бенковски” в крайдунавския град. В областното състезание на младежките противопожарни отряди ”Млад огнеборец"- 2018 премериха сили отборите на девет училища  - от Видин, Кула, Брегово, Ново село, Дунавци и Арчар. Учениците се състезаваха в двете традиционни дисциплини - “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 метра щафетно бягане с препятствия”. Отборът на СУ „Васил Левски”-Кула се класира на първо място с 988 точки и ще участва в републиканското състезание на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Отборът на видинското училище ”Любен Каравелов” зае второто място в надпреварата с 983 точки.

Независимият кандидат за кмет на община Макреш Цветомир Николов: Общината ни може да просперира, ако започне пълноценно да използва природните и историческите си дадености

„Кандидатирам се за кмет на община Макреш, защото вярвам, че има как да бъдат задържани младите хора и да се създаде среда, която да привлече част от заминалите да се завърнат по родните места. Защото вярвам, че всеки един жител ще спечели от една просперираща община, а община Макреш може да бъде просперираща“, категоричен е пред 44 ПАРАЛЕЛ независимият кандидат за кмет на община Макреш Цветомир Николов. И го е записал точно и ясно в предизборната си програма: „Необходимо е ресурсите, с които общината разполага – гори, земи, язовири и общински сгради, да се използват така, че да носят полза за всички жители на общината, а не само за малцина избраници. Община Макреш разполага с над 20 000 декара общински гори. Начинът този ресурс да носи по-големи приходи е чрез създаване на Общинско горско стопанство.

В Белоградчик се провежда Българо-сръбска конференция по астрономия

В Хотелски комплекс "Скалите" в Белоградчик се провежда четиридневна Българо-сръбска астрономическа конференция. Професор д.ф.н. Николай Томов, родом от Белоградчик и един от организаторите на форума, сподели, че тя е ХІ-юбилейна конференция, защото първата е проведена преди 20 години отново в града под скалите. Програмата предвижда да се състоят пет сесии - "База данни и астроинформатика", "Слънце и слънчева система", "Звезди и звездна еволюция", "Галактики и космология" и постерна сесия. Стана ясно, че тази година са поканени и научни работници от Русия и Украйна. Проф.

Община Кула успешно изпълни екологичен проект

Община Кула изпълни проект „Чист и зелен живот“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Сърбия в партньорство с Общинско комунално дружество "Стандарт"-Княжевац, област Зайчар, Република Сърбия.  Проектът продължи 18 месеца и e на приблизителна стойност 586 958,62 евро. Проектът „Чист и зелен живот“ стимулира опазването на околната среда в региона Кула-Княжевац чрез изпълнението на редица съвместни инициативи за премахване на нерегламентираните сметища и изграждане на еко нагласа в трансграничното общество. Реализирани бяха както смекчаващи, така и превантивни мерки, за да се повиши капацитета и честотата на сметопочистване за да се намали обема на депонирания общински боклук и да се предизвика поведенческа промяна в трансграничното общество по отношение на изхвърлянето на боклука.