Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Май 2018

Май 31st

Посланикът на Кралство Белгия у нас посети Белоградчик

Гост на Белоградчик бе Негово Превъзходителство Франсоа Бонтан - посланик на Кралство Белгия в България. Той бе приет от Борис Николов - кмет на общината, а в срещата участваха заместник кметът Росен Младенов и Филип Уотле - белгийски гражданин, бивш управител на Минно дружество-Белоградчик. Градоначалникът изказа своята сърдечна благодарност на първия дипломат на Кралство Белгия за подарения нов пожарен автомобил от побратимената на Белоградчик община Жодоан. По време на срещата кметът Николов сподели някои успехи на общината - в областта на енергийната ефективност и санирането на жилищни сгради и сгради общинска и държавна собственост. Бе отбелязана много добрата работа в областта на туризма и устойчивото му развитие. Стана дума и за някой проблеми и трудности, които рефлектират негативно в развитието на общината.

Усилията на полицейските служители са насочени към намаляване нивата на битовата престъпност в региона, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР-Видин

През май основните акценти в работата на полицейските служители в област Видин бяха поставени върху предотвратяване и разкриване на наркопрестъпления, незаконната сеч и превоз на дървесин и продажбата на дребно на нередовна акцизна стока. През целия месец по тези три линии на дейност полицията извърши множество проверки и проведе специализирани операции. Действията ни продължават, те не са кампанийни, а целенасочени и постоянни, съобщи пред журналисти днес, на редовен месечен брифинг, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. Към момента обстановката на територията на област Видин е спокойна. Имуществените посегателства продължават да заемат основен дял в структурата на престъпността в региона. Това налага усилията на полицейските служители да бъдат насочени към намаляване нивата на битовата престъпност.

Видинските огнеборци припомнят основните правила за пожарна безопасност през летните месеци

Повишаването на дневните температури създава  предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, а опасността от пожари през месеците юни, юли, август и септември нараства. Стриктно спазвайте противопожарните мерки за опазване на земеделските земи, посевите, горите и домовете, напомнят от РД ПБЗН-Видин.

Май 30th

Белоградчик отбеляза 168-та годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България през 1850 лето

В църквата „Свети Вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик бе отслужена заупокойна панихида от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил в съслужение със архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия свещеноиконом Рафаил и духовници от Видинска епархия  в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през 1850 година. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

РЗОК-Видин изплати средствата за здравноосигурителни плащания в доболничната и болничната помощ

Видинската Районна здравноосигурителна каса (РЗОК-Видин) изплати изцяло средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец април тази година. Това са първите напълно изплатени средства след успешното сключване на новите договори за дейност както в доболничната медицинска и дентална, така и в болничната помощ. РЗОК-Видин преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в областта в общ размер 794 721 лева. Преведените средства на общопрактикуващите лекари са в размер на 259 767 лева; за оказана специализирана медицинска помощ на медицинските центрове, самостоятелните лекарски практики за специализирана извънболнична помощ и медико-денталните центрове – 325 574 лева, а преведената сума за медико-диагностична дейност е 100 402 лева.

Май 29th

Минтничарското куче Джейк разкри 1900 контрабандни кутии цигари на Дунав мост 2

Вчера около 2 часа на Дунав мост 2 митничарското куче Джейк разкрило 1900 кутии контрабандни цигари, след като мобилната митническа група е спряла за проверка товарна композиция с българска регистрация, превозваща санитария и седалки за тоалетни чинии от България за страна от Европейския съюз, съобщават от Агенция Митници. Оттам допълват, че кучето е сигнализирало за наличие на тютюневи изделия в един от палетите със седалки за тоалетни чинии. Инспекторите  установили, че  в четири от кашоните в палета, вместо със седалки, са пълни със стекове цигари. За намерените 1900 кутии цигари с български акцизен бандерол шофьорът не е представил  задължителния за износ на акцизни стоки в търговски количества опростен придружителен документ, съгласно изискванията на ЗАДС.

Май 28th

След вчерашния балотаж: Митко Левчев е новият кмет на община Макреш

С получените 624 гласа подкрепа на вчерашния втори тур, Митко Левчев бе избран за кмет на община Макреш, сочат данните от протокола на Общинската избирателна комисия-Макреш. Левчев бе издигнат от Българската социалистическа партия и няколко мандата досега бе заместник кмет на общината. Опонентът му на вчерашния балотаж – независимият кандидат за кмет Веселин Велков, пък е получил подкрепата на 229 избиратели.  

Май 27th

С курбан и веселие отбелязаха Петдесетница в Куцаровци

Отколешна традиция е в махала Куцаровци на село Салаш на Петдесетница да се събират местните хора и гости и да се дава курбан за здраве и благополучие, след като още през 1933 година тук е поставен оброчен кръст. След прекъсване от няколко десетилетия, през 2001 година поставената традиция отново се възобновява. Днес, макар тук да живеят малцина, желанието честването на големия християнски празник да бъде ежегодно и по този начин да се отбелязва и съборът на населеното място е голямо. По време на празника хората тук се увеличават десетократно – роднини и приятели от различни места на страната.Негово Високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи празничен водосвет, благослови и пожела здраве на всички, след което освети курбана.

Директорът на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ Любомир Георгиев в Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/C5bct7JVZ_o е пълният видеозапис на интервюто с директора на видинската Гимназия с преподаване на чужди езици (позната в града ни повече като Английска) Любомир Георгиев, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. 24 май бе добър и основателен повод за разговора ни с нашия събеседник, който се съгласи, че един такъв емблематичен празник е свързан като с равносметка за постигнатото, така и с новите планове за неговото надграждане. Любомир Георгиев емоционално разказа как са отбелязали двата големи празника на светите братя Кирил и Методий – 11 и 24 май, поредното изпращане на абитуриентите на гимназията, както и за вълненията около провеждането на матурите.

Май 25th

Вече проверяваме здравния си статус с втори идентификатор

От 23 май тази година гражданите могат да правят справка за здравноосигурителния си статус освен с ЕГН и с въвеждането на датата на раждане. Промяната се налага поради влизането в сила на Регламент 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата и обработването на лични данни. Чрез електронна услуга на НАП „Здравен статус“ гражданите могат да проверят и периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата.
 

 

Май 24th

С празнично шествие и тържество на централния площад отбелязаха 24 май в Белоградчик

Хубавият слънчев пролетен ден позволи на белоградчичани масово да участват в  честването на 24 май -  Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Празникът започна с тържествено шествие под звуците на един стар и толкова актуален химн "Върви, народе, възродени”. Поколения българи са марширували под ритмите на тази българска прослава на писменото слово. В шествието, водено от духовия оркестър към НЧ "Развитие-1893", се включиха освен учители и ученици от местните учебни заведения, дейци на културата и много граждани.

24 май е! Върви, народе възродени…

Върви, народе възродени, 
към светла бъднина върви 
С книжовността, таз сила нова, 
съдбините си поднови! 
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви, 
От длъжност неизменно воден - 
и Бог ще те благослови! 
Напред! Науката е слънце, 
което във душите грей! 
Напред!

Май 23rd

Митничари задържаха 4140 кутии цигари на Дунав мост 2, укрити в двойна стена на ремаркето на камион

Половин час след полунощ на 21 май в района на Дунав мост 2 мобилната митническа група спира за проверка излизащ от страната товарен автомобил, в който са разкрити 4140 кутии контрабандни цигари, съобщават от Агенция Митници. Оттам допълват, че, според документите, камионът е превозвал мебели и алуминиеви врати от България за страна от Европейския съюз . При извършената обаче проверка инспекторите са установили, че челната стена на ремаркето е двойна - допълнително изградена от алуминиеви дъски. В кухината са открити стекове с цигари, опаковани като панели. За извадените оттам 4140 кутии цигари с български акцизен бандерол  шофьорът не е представил  задължителния за износ на акцизни стоки в търговски количества  опростен придружителен документ,  съгласно изискванията на ЗАДС.

В община Ружинци отново разшириха обхвата на социалната си политика

През последните три години община Ружинци провежда активна социална политика, благодарение на която драстично намалихме безработицата и осигурихме работа на стотици безработни хора, а в същото време подпомагаме 740 възрастни и социално слаби с топъл обяд, заяви за 44 ПАРАЛЕЛ кметът на община Ружинци Александър Александров. Той допълни, че тази година в общината ще има и рекордните по брой 79 социални асистенти, на които са поверени грижите за 130 възрастни, самотни и болни хора. „Успяхме да назначим всички кандидати, които пожелаха да изпълняват тази отговорна дейност, с което удовлетворихме и всички, които поискаха и имат правото на тази услуга“, поясни Александров.

Май 22nd

Турнир по бадминтон се проведе в Белоградчик

Трета поредна учебна година от своето съществуване отбеляза клубът по бадминтон към Детски комплекс в Белоградчик. Той обединява 26 състезатели, избрали тази толкова атрактивна и динамична игра за свое хоби. Според Илинка Лозанова - ръководител и треньор на клуба, целта е подрастващите да излязат от домовете и стаите  и повече да се занимават със спорт, в това число,  защо не и с бадминтон. Приключи поредната спортна изява - вътрешно първенство в две възрастови групи - от 9 до 12 и от 13 до 18 години. Проведе се и състезание по двойки. В турнира участваха 16 ученика от Начално училище "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев".