Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Апр. 2018

Април 29th

17-годишната ученичка от ПМГ „Екзарх Антим I“ и носителка на международни и национални награди – Антонина Лозанова, в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/Lk-EZNadtkw е пълният видеозапис на интервюто с единадесетокласничката от ПМГ „Екзарх Атним I“ Антонина Лозанова, което тя даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора Антонина се представи лаконично – ученичка в 11 клас на ПМГ „Екзарх Антим I“ в паралелката по математика и информационни технологии; репортер на свободна практика в Радио ВИДИН, където води седмичната си рубрика „Тийн репортер“; активно се занимава с видеообработка и видеомонтаж, има две награди от международния фестивал „Кино длан“, печели първо място на конкурса „180 години от рождението на Васил Левски“, видеоклипът „Защо обичам Видин“ и още няколко нейни видеоматериали са отличени на национални конкурси.

Април 28th

Върховният административен съд решава казуса с четвъртия кандидат за кмет на община Макреш

След като Общинската избирателна комисия на Макреш (ОИК-Макреш) отказа да регистрира Веселин Велков за участие в предстоящите на 20 май частични избори за кмет на общината, членовете на Централната избирателна комисия не постигнаха консенсус и с това не бе уважена жалбата му. Поради което евнентуалното решение на казуса бе прехвърлено на Върховния административен съд. Както информира 44 ПАРАЛЕЛ, осованията на ОИК-Макреш да откаже регистрацията за кандидат-кмет на Веселин Велков са, че на последните местни избори през 2015 година той е бил кандидат от листата на местната коалиция „Надежда“ и за общински съветници и за кмет на общината, както и че в момента е действащ общински съветник в Общински съвет-Макреш от местната коалиция „Надежда“.

От община Белоградчик напомнят: На 30 април изтича срокът за плащанията на местните данъци и такси с отстъпка

На 30 април изтича срокът за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък превозни средства  за 2018 година с 5 % отстъпка, ако се внесе пълният размер на дължимите суми. След това задълженията за тази година могат да бъдат платени и на две равни вноски в следните срокове: първа до 30 юни и втора вноска до 31 октомври 2018 година. Съгласно разпоредбата на член 4, алинея 2 и член 9б от Закона за местните данъци и такси, невнесените в срок данъци и такси се събират заедно със съответните лихви за просрочие, включително и принудително по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Април 27th

Доброволци от Детско полицейско управление към училище „Св.Св.Кирил и Методий“-Брегово представиха ОДМВР-Видин в първото Национално спортно състезание

Надпреварата на доброволците от детски полицейски управления от цялата страна се проведе вчера в Националната спортна академия „Васил Левски” в столицата. Тя премина в три етапа – лична полицейска защита, пътна безопасност и оказване на долекарска помощ на пострадал. Отборът, който представи ОДМВР-Видин в състезанието, е от училището в град Брегово. Доброволците – Стоян Йонов, Яница Лалова, Станислав Йорданов и Даяна Йорданова, бяха придружавани от училищния си ръководител Наташа Найденова и инспектор Детска педагогическа стая в РУ-Видин Албена Станиславова. Ръководител на екипа бе главен инспектор Веселина Николова – началник сектор в отдел „Охранителна полиция” на ОД МВР-Видин.

Април 26th

ОИК-Макреш отказа регистрация на един от кандидатите за кмет на общината, в битката за поста останаха трима

Общинската избирателна комисия в Макреш (ОИК-Макреш) отказа регистрацията на Веселин Велков, който бе издигнат от инициативен комитет като кандидат-кмет на общината за частичните извънредни избори, които са насрочени за 20 май тази година. Така засега кандидатите остават трима - от партия ГЕРБ за общински кмет се явява Николай Ненчев, който от 15 години е кмет на село Раковица. БСП издигна Митко Левчев - досегашен заместник кмет на общината, а друг инициативен комитет издигна възпитателя в основното училище в Раковица Цветомир Николов, който живее със семейството си в Подгоре.

Април 25th

До края на април се подава декларацията за дължими данъци, както и осигурителните декларации на самоосигуряващите се лица

Всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001), се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Декларацията се подава от фирми и самоосигуряващи се лица, които плащат на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения или доходи от наем и са длъжни да удържат авансов данък върху тези доходи.

Април 24th

Двама маскирани нападнаха казино в центъра на Видин

Видински криминалисти разследват грабеж, извършен в игрална зала на улица „Градинска” в центъра на Видин, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Оттам уточняват, че нападението е станало вчера рано сутринта, когато към 4 часа двама маскирани заплашили с дървена пръчка и нож 32-годишната управителка на залата и отнели празна кожена чантичка. Жената е с порезна рана на ръката, челото и охлузване на дясната скула, оказана и е медицинска помощ на място - няма опасност за живота й. Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, иззети са веществени доказателства. Случаят е докладван в прокуратурата, работата на разследващите продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор.

Април 23rd

От блога на Иво Инджев: Медиите охраняват Охранителя, крият издънките на европредседателството Му

Издънките на българското председателство на ЕС дотолкова системно отсъстват от новинарския поток и полагащия се за такива случаи коментаторски рефлекс, че България успешно защити съмнителното си реноме на бързо пропадаща бавно развиваща се демокрация по отношение на медийната свобода. Вече зададох въпроса защо властите не информират медиите за бомбените заплахи срещу НДК, които са истинската причина да бъде отменен традиционният пролетен фестивал на книгата тази година в същата тази сграда. Ако медиите, горките, са толкова безсилни и безпомощни в търсенето на истината, за която не са били осведомени по волята на осведомителите, то поне един блог им даде повод да попитат нещичко по въпроса ( па макар и да не се позовават на ivo.bg като източник на сигнала).

Април 21st

Кандидатът за кмет на община Макреш Цветомир Николов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://youtu.be/K2ePmmSzJlA е пълният видеозапис на интервюто с кандидата за кмет на община Макреш Цветомир Николов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В разговора с 30-годишния ни събеседник стана ясно, че по образование е богослов, има защитена магистърска степен по история на България и работи като възпитател в основното училище в Раковица, което е единственото останало в община Макреш. Любопитното в биографията на Цветомир Николов са фактите, че той е успял да убеди съпругата си – начална учителка в Раковица, да заживеят в селото на родителите му Подгоре, където отглеждат стадо от над 120 овце. В грижите за тях им помагат родителите на Цветомир, които са предпочели също да се завърнат в Подгоре.

Април 20th

Три партии и два инициативни комитети ще участват в частичните местни избори за кмет на община Макреш на 20 май

Вчера Общинската избирателна комисия-Макреш регистрира три партии и два инициативни комитети за участие в частичните местни избори за кмет на община Макреш, насрочени за 20 май тази година. Както е известно, до тях се стигна, след като досегашния кмет на общината Иван Каменов по лични причини подаде оставката си в края на миналата година. Крайният срок за подаване на регистрации за участие в извънредния вот изтече вчера и петимата участници в него вече са известни. Първият регистриран инициативен комитет подкрепя независимата кандидатура на Веселин Димитров Велков, а вторият издига като независим кандидат за кмет на общината Цветомир Красимиров Николов.

Април 19th

Националната агенция за приходите търси да назначи 217 фискални инспектори

Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна. Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю. Работата на инспекторите във фискалното звено е свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика.

Април 18th

25 нарушения на скоростните режими засякоха пътните полицаи в рамките на два часа в област Видин

В 6 часа тази сутрин стартира специализираната полицейска операция за контрол на скоростта във Видинска област. Проверките ще продължат едно денонощие – до 6 часа на 19 април. Днес, от 8 до 10 часа, пътните полицаи са засекли 25 случая на превишена скорост. Междинните данни съобщи пред журналисти главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор “Пътна полиция”-Видин. Операцията се провежда на територията на цялата страна. Точките за контрол на скоростта във Видинска област са съобразени по време и място с интензивността на движението. Проверки се извършват на пътни участъци, където има условия за управление на МПС с висока скорост, в районите около училища и други уязвими места.

Лидерът на БС Корнелия Нинова от парламентарната трибуна: Да започнем от себе си – депутати без привилегии!

Искаме тази сесия на Народното събрание да бъде различна и да направим четири неща. Европредседателството остава приоритет и няма нужда да ни приканват към това, защото в началото на Народното събрание ние постигнахме политическо съгласие чрез обща декларация. Изпълняваме този ангажимент изключително коректно и точно. Ще ни се обаче да има промяна и по този приоритет поне в последните месеци. Не трябваше по тази тема да говори Цветанов, а министър-председателят.  Нито веднъж от началото на европредседателството българският парламент не беше информиран и не дискутира темите за европредседателството. Иска ни се тази сесия да е различна и поне преди срещата на върха на 17 май българското правителство да ангажира НС, а чрез него и национална енергия, за хубавите приоритети на България по европредседателството.

Турлаци от Белоградчишко и сръбски торлаци отбелязаха 15 години сътрудничество

Внушителна делегация в състав от 40 души, членове и симпатизанти на Турлашко дружество „Ждребче” от Белоградчик,  гостува на дружество „Тимочана-Торлака” от съседното сръбско село Миничево. В състава й бяха председателят на дружеството Любомир Веселинов и кметовете на селата Салаш и Чифлици Румяна Алексиева и Савинка Спасова. Поводът бе провеждането на  Турлашка среща, една традиционна проява, която се провежда всяка пролет в някое от населените места на Тимошкия регион на западната ни съседка. Общините Чупрене и Чипровци също участваха със свои представители във форума на турлаците. Сред гостите бяха кметът и председателят на общинския съвет на община Чупрене Ваньо Костин и Богомил Станков, както и кметът на Горни лом Илиян Михайлов, също така и председателят на общински съвет на Чипровци Цветана Замфирова.

Април 17th

От утре пътна полиция стартира 24-часова специализирана операция „24 часа контрол на скоростта“

Операцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и носи името „24 часа контрол на скоростта", чиято цел е намаляване на катастрофите, предизвикани от бързото шофиране. В рамките й екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за нарушения на скоростните режими. Точките за контрол на скоростта на територията на област Видин ще бъдат съобразени по време и място с интензивността на движението в участъците по пътищата, където има условия за управление на МПС с висока скорост, в районите около училища и детски градини.