Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player Get Adobe Flash player

Archive - Март 2018

Март 31st

МВР: Пазете се от измамници, представящи се за търговци на добитък

Внимавайте при продажба на домашни животни, предупреждават криминалисти от Областната дирекция на МВР във Видин. Препоръчваме на стопаните да бъдат предпазливи при контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Активизира се търговията с домашни животни (агнета и ярета) в региона в дните преди големите християнски празници - Великден и Гергьовден. Криминалисти препоръчват на стопаните да бъдат предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които по-късно обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи: Не оставяйте непознати лица сами в имота ви под никакъв предлог.

Март 30th

Окончателно: Двадесет и две години затвор при „строг“ режим за Николай Шанков, който уби тригодишно момиче в Слана бара

С решение на Върховния касационен съд Николай Шанков е осъден на двадесет и две години „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за извършено от него убийство на тригодишната Аксиния Викториева (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2, вр. чл. 115 от НК), съобщиха от Софийската апелативна прокуратура. Оттам припомнят, че Шанков е осъждан неколкократно за извършени престъпления от общ характер. От септември 2016 година той живеел на съпружески начала с Димитрана Георгиева и трите й деца, първоначално във видинския квартал „Нов път“, а по-късно - в кравеферма в Слана бара. През декември 2016 година Шанков бил осъден с наложено ефективно наказание и до 21 март миналата година е бил във Врачанския затвор, когато бил условно предсрочно освободен с изпитателен срок от един месец и двадесет дни.

РЗОК-Видин изплати средствата за здравноосигурителни плащания в доболничната и болничната помощ

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин изплати изцяло средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец февруари тази година. Дължимите и преведени суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в областта в общ размер 797 769 лева, а средствата за общопрактикуващите лекари са в размер на 230 446 лева; за оказана специализирана медицинска помощ на медицинските центрове, самостоятелните лекарски практики за специализирана извънболнична помощ и медико-денталните центрове – 274 369 лева.

Март 29th

Вечер на здравословното хранене се проведе в Белоградчик

В Белоградчик се състоя вечер на здравословното хранене с участието на професор д-р Божидар Попов и представяне на домашно приготвени здравословни храни. Над 30 деца, активисти от клубовете и съставите на Детски комплекс, в града участваха с  представяне на здравословни блюда за оценка и дегустация. Таня Тончева - директор на Детския комплекс, откри събитието, в което участваха деца, родители и много граждани. В своята беседа професор Божидар Попов, който е родом от Белоградчик и председател на Българското дружество по хранене и диететика, обоснова важността на темата. Той сподели, че науката за хранене е една много сериозна наука, а правилното и балансирано хранене е в основата на човешкото здраве. Стана дума за различните модели на хранене по света и това, че за нас е валидна балканската средиземноморска диета, при която се включва разнообразие на храни.

Двама бандити ограбиха книжарница, само за час видински полицаи ги арестуваха

Само един час след извършен грабеж видинските полицаи задържаха двама бандити, след като за престъплението им във видинска книжарница е получен сигнал вчера в 16,13 часа, съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Оттам допълват, че пристигналите на мястото униформени разговаряли със пострадалия 72-годишен продавач, който обяснил, че малко по-рано младеж влязъл в търговския обект, ударил го с длан по гърба, повалил го на земята и от джоба на панталона му отнел сумата от около 150-200 лева. По данни на потърпевшия, грабителят не е бил сам. В хода на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия разследващите намерили и и задържали 17-годишен (криминално проявен и осъждан) и 20-годишен – местни жители.

Март 28th

От НАП напомнят: Остават няколко дни за подаване на корпоративните декларации, документите се изпращат само по електронен път

Срокът за подаване на годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 година изтича на 2 април 2018 година, тъй като 31 март е в събота, напомнят от видинския офис на Националната агенция за приходите (НАП). Оттам допълват, че с тази декларация се подава и годишен отчет за дейността и че в същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък след приспадане на направените авансови вноски. От НАП напомнят още, че от тази година всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2017 година, се подават единствено по електронен път. Това се отнася и за годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за миналата година.
От НАП напомнят също, че от тази година дължимите данъци и осигурителни вноски могат да се превеждат с банкова карта без такси.

Март 27th

Директорът на ОД МВР-Видин старши комисар Петър Коцин проведе среща с видинските журналисти

Кратка лична и професионална визитка, акцентите в работата на служителите от областната дирекция и трите районни управления в региона, комуникацията с институциите, местната власт и медиите – това бяха темите, представени от новия директор на полицията в крайдунавския град на днешната среща с местните журналисти.
Служител на МВР от 23 години, юрист по образование, с професионална кариера в Районното управление в града на скалите, през последните две години – началник там, а от 19 март – директор на ОД МВР-Видин, посочи старши комисар Петър Коцин. „Аз съм екипен играч, комуникативен, взискателен и към себе си, и към околните. Областната дирекция е малка, стегната териториална структура на МВР, с добри показатели и устойчиви резултати през последните две години.

11 милиона касови бележки играят за наградата от 50 000 лева, лотарията с касови бележки с 4500 последователи във Фейсбук

Над 11 милиона касови бележки са регистрирани до този момент за участие в надпреварата за 50 000 лева - голямата награда във втория сезон на Лотарията с касови бележки на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от видинския офис на приходната агенция. Фискалните бонове, записани в играта досега, са на обща стойност 157 милиона лева,  видинчани са регистрирали 126 хиляди касови бележки на обща стойност почти 1,3 милиона лева. Средно за шестте месеца от старта на Лотарията един участник от Видинска област е регистрирал по 252 касови бележки, което ги подрежда на второ място в страната по този показател.
Лотарията с касови бележки набира популярност и в социалната мрежа Фейсбук. Там страницата на играта https://www.facebook.com/kasovbon има близо 4500 последователи и 4130 харесвания от регистрирани потребители.

Март 26th

На Дунав мост 2 арестуваха двама наркотрафиканти от София с над 6 килограма хероин

В края на миналата седмица на граничния пункт на Дунав мост на излизане от страната е проверен лек автомобил с двама софиянци – на  26 и 24 години, при което в кухините на задната соведалка на колата са открити 6,230 килограма хероин, съобщават от пресцентъра на МВР. Оттам уточняват, че при извършване на физическия оглед на колата от българските и  румъмнските гранични власти, заедно с български митничари, е възникнало съмнение за съдържанието на фабричните кухини. Автомобилът бил отклонен за допълнителна проверка, при която в кухините зад задната седалка са открити 12 пакета, увити с алуминиево фолио, с общо тегло 6,230 килограма. В пакетите е установено светлокафяво прахообразно вещество, което при проверка с наркотест реагирало на хероин.

Над 45 представители на туроператори и туристически агенции бяха в Белоградчик

Белоградчик бе част от тридневно информационно пътуване „Туризъм на две граници - "От Торлашко, та до Влашко" - винен, кулинарен, ловен, културен, автентичен селски и трансграничен туризъм. Събитието е предназначено за презентиране на нови туристически атракции, представяне на условията в местата за настаняване и хранене, а организатори на събитието бяха община Белоградчик и Асоциацията на екскурзоводите в България. Повече от 45 представители на туроператори, туристически агенции и екскурзоводи от цялата страна пристигнаха в Белоградчик след дегустация на ястия от турлашката кухня в община Чупрене. Гостите посетиха единствения в Северозападна България природонаучен музей, разположен в една от залите на Посетителския център.

Данъчни и метролози проверяват бензиностанции

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) и Български институт по метрология проверяват бензиностанции за съответствие на представената от търговците блок схема на електронната система с фискална памет (ЕСФП) с действителното състояние на място, информират от видинския офис на приходната агенция. Оттам припомнят, че изискването за подаване на блок схемите в НАП бе въведено с промени в законодателството през миналата година. В обхвата на проверките попадат обекти, при които е налице риск от укриване на оборотите или от манипулиране на данните, получени от ЕСФП. Органите на двете агенции ще подложат на проверка и обекти, за които не са отстранени нередностите в блок схемата, както и такива, за които е наложително извършването на метрологична проверка от органите на БИМ.

Март 25th

Президентът на Ротари клуб-Видин инж. Стоян Иванов в „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН (ПЪЛЕН ВИДЕОЗАПИС)

На линк https://www.youtube.com/watch?v=-RoBgTqy2Vc е пълният видеозапис на интервюто с президента на Ротари клуб-Видин инженер Стоян Иванов, което той даде за предаването „Пресечна точка“ на Телевизия ВИДИН. В началото на разговора той разказа за себе си и своето семейство, за порасналите си и реализиращи се деца, както и за извървения си професионален път от инженер по черна металургия до собственик на среден бизнес в областта на фината механика като притежател на часовникарско ателие със сериозна и постоянна клиентела. Събеседникът ни подробно разясни историята около възникването на Ротари-движението по света и в България, както и появяването му във Видин през първите години след демократичните промени.

Март 24th

Председателят на Видинския окръжен съд Васил Василев представи пред журналисти работата на видинските съдилища през миналата година (ВИДЕО)

На линк https://youtu.be/bfvIKd94id4 е резюмето на доклада за прилагането на закона и дейността на съдилищата от Видински съдебен район през 2017 година, което представи пред журналисти председателят на Видинския окръжен съд (ВОС) Васил Василев. С отчетният доклад преди това са запознати членовете на общото събрание на видинските съдии и съдебни служители, както и присъствалите на него трима представители на Висшия съвет и един на Инспектората към правосъдното министерство. Основният извод, направен от председателя на ВОС-Видин след анализ на резултатите от едногодишната работа на четирите съдилища, е „…работата на Видиниския окръжен съд и районните съдилища от съдебния окръг през отчетната година може да се квалифицира като много добра.

Март 23rd

Хората с увреждания от Белоградчик проведоха отчетното си събрание

В Белоградчик се проведе отчетно събрание на Клуба на хората с уврежданията, а сред гостите на форума бяха кметът на общината Борис Николов, Ваньо Диков - председател на структурата на хората с увреждания във Видин, Албена Миланова - координатор за област Видин, Илияна Веселинова и Катюша Некова, съответно директор и началник отдел в Дирекция "Социално подпомагане" в града. Председателят на клуба Жоро Якимов запозна присъстващите с дейността през 2017 година. Сред по-значимите събития бяха откроени проведените екскурзии в страната и срещите за обмяна на опит със сродни клубове.

Март 22nd

Видинският народен представител от БСП Филип Попов: Хората от Брегово са оставени на произвола на съдбата

Община Хайредин е разположена в Северозападна България, с общо население 5624 жители към 2009 година. Община Враца също е разположена в Северозападна България с общо население 73 894 жители, според преброяването от  2011 година. Община Брегово е разположена отново в северозападната част на България, като населението на общината по преброяване от 2011 година е 5514 души. Общото между тези общини е, че и трите се намират в най-бедната част на България - Северозападна България,  най-бедният регион в целия ЕС. Общото е, че и в трите общини живеят достойни и трудолюбиви български граждани, че и в трите общини населението вече е значително по-малко, а демографската катастрофа придобива чудовищни размери.